Συρία:επίσκεψη Νταβούτογλου
Στη Συρία έφθασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για να επιδώσει στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ένα «ισχυρό μήνυμα» για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον διαδηλωτών. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από άρματα μάχης σε περιοχή γύρω από τη Χάμα ενώ νωρίτερα 17πολίτες έχασαν την ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην ανατολική Συρία.

Δεκάδες νεκροί

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδεςτραυματίστηκαν σήμερα από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας με την υποστήριξη αρμάτων μάχης στο χωριό Σόραν και άλλα χωριά βόρεια της Χάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού Εθνικού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα, 17 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σήμερα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, όπου έχει εισβάλει ο στρατός, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ χθες έξι πολίτες, δύο στην περιοχή Ιντλέμπ, δύο στη Χάμα και δύο στη Ντέιρ αλ Ζοραπό επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Επίσκεψη Νταβούτογλου

Την χώρα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να παραδώσει ένα «ισχυρό μήνυμα» ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία. Ο Νταβούτογλου συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και με τον ομόλογό του Ουάλιντ αλ Μουάλεμ. Το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό Ανατολή μετέδωσε πως το Νταβούτογλου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας και ο τούρκος πρεσβευτής. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από το Νταβούτογλου να ενισχύσει την απαίτηση τηςΟυάσινγκτον η Δαμασκός να διατάξει αμέσως να επιστρέψουν οι στρατιώτες στα στρατόπεδα και να απελευθερώσει τους κρατούμενους αντικαθεστωτικούς. Όμως ένας σύμβουλος του Άσαντ είπε το σαββατοκύριακο ότι η Συρία δεν θα αποδεχθεί ανάμιξη στα εσωτερικά της κι επέκρινε την Άγκυρα διότι, όπως είπε, αγνοεί το ρόλο ενόπλων οργανώσεων τις οποίες η Δαμασκός κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές. «Αν ο Νταβούτογλου έρχεται στη Συρία για να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα, τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικές κουβέντες όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας», δήλωσε ο Μπουτάινα Σαάμπαν.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ