Συρία: Τέρμα οι εισαγωγές από την Τουρκία
Η Συρία αποφάσισε να σταματήσει τις εισαγωγές από την Τουρκία.

Η πολιτική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία τους τελευταίους μήνες επηρέασε και τις διμερείς οικονομικές συναλλαγές.

Ο Πρωθυπουργός της Συρίας δήλωσε ότι οι εισαγωγές των προϊόντων από την Τουρκία, των οποίων ο τελωνιακός δασμός είναι πάνω από το 5%, απαγορεύεται.

Οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Συρίας τα τελευταία 5 χρόνια παρουσίασαν μεγάλη επιτάχυνση. Ο όγκος των συναλλαγών τα τελευταία 5 χρόνια αυξήθηκε κατά 20% και ανήλθε στα 2,5 δις. δολάρια.

Η Τουρκία και η Συρία υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2007. Το αργό πετρέλαιο, τα μεταλλεύματα, τα νήματα βαμβακιού, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, το κρέας και το ζωικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και το σιτάρι είναι οι κορυφαίες εξαγωγές της Συρίας στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές εξαγωγές περιλαμβάνουν κυρίως μηχανήματα και οχήματα, ηλεκτρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και ενδιάμεσα αγαθά.

Η Τουρκική κυβέρνηση στην Συρία υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς.

«Η Τουρκία διέκοψε το διάλογο με τη Συρία και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Συρίας», είχε τονίσει ο τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Διέκοψα τις συνομιλίες μου με τη συριακή κυβέρνηση. Ουδέποτε θελήσαμε να φθάσουμε στο σημείο αυτό, αλλά δυστυχώς η συριακή κυβέρνηση μάς ανάγκασε να πάρουμε αυτήν την απόφαση» τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη.