Τερματισμό της βίας στην Τουρκία ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης
Να τερματιστεί η βία στην Τουρκία και να αρχίσει διάλογος μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης ζητούν αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Εκκλήσεις για τερματισμό της βίας και έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των εξεγερμένων στην Τουρκία απευθύνουν ο Επίτροπος Νιλς Μούιζνιεκς και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς ζήτησε με δημόσια παρέμβαση του να σταματήσει η χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Τουρκία και οι αρχές να διασφαλίσουν ότι, ο χειρισμός της κατάστασης είναι σύμφωνος με την Συνθήκη Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γαλλίδα Σοσιαλίστρια βουλευτής Ζοζέτ Ντιριέ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ασχολείται με την πρόοδο που παρουσιάζει η Τουρκία στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών.

Το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία είναι το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης σε μία δημοκρατία, τόνισε χαρακτηριστικά η κα Ντιριέ, υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία αναδεικνύουν το πρόβλημα της πάση θυσία προάσπισης του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: AΠE