Θεσσαλονίκη- Επίσημη έναρξη της 1ης Συνάντησης Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η πλήρης ανάπτυξη των δράσεων των νέων ομογενών, σε κάθε γωνιά της γης, μέσα από τα Δίκτυα Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως επισημάνθηκε, χθες το βράδυ, απ΄ όλους τους ομιλητές, κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της 1ης Συνάντησης Συντονιστικών Συμβουλίων των Δικτύων Νεολαίας Περιφερειών ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της διοργάνωσης, όπως τόνισε ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας Καναδά, Τάσος Μαστοράκος, είναι "να βρεθούν οι συνισταμένες, εκείνες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε έναν κοινό δρόμο".

"Χρέος και βούλησή μας είναι να σας δώσουμε τα απαραίτητα εκείνα εφόδια και εργαλεία, που θα συμβάλλουν έμπρακτα στη συνέχιση του Ελληνισμού, σε κάθε γωνιά της γης", τόνισε-μεταξύ άλλων-ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης, επισημαίνοντας την ευστοχία του κεντρικού μηνύματος της συνάντησης: "Το Μέλλον είναι Εδώ".

"Τα έργα είναι αυτά που προωθούν την υπόθεση του Ελληνισμού", ανέφερε από την πλευρά του ο "αειθαλής", επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέα Άθενς, ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη από το Σικάγο, ειδικά για τη συνάντηση των νέων, στους οποίους υπενθύμισε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μόλις 27 ετών, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του ανά τον κόσμο.

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης των Συντονιστικών Συμβουλίων Νεολαίας των Περιφερειών του ΣΑΕ χαιρέτισε, με μήνυμά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Ελπίδα Τσουρή, εκφράζοντας τη δέσμευσή της για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στο έργο των νέων του ΣΑΕ.

Τον διττό, σύνθετο ρόλο των νέων ομογενών, να κρατήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες του ελληνισμού και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις των καιρών, τόνισε ο βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας [[Αντώνη Σαμαρά]].

Την αισιοδοξία του για το έργο που καλούνται να επιτελέσουν οι νέοι ομογενείς, εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Γραμματέας της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι "η γενιά που έρχεται είναι αυτή που θα απογειώσει τον Ελληνισμό στα πέρατα της γης".

"Η ενεργοποίηση της νεολαίας του αποδήμου ελληνισμού είναι μια μεγάλη πρόκληση, εθνικής σημασίας, ζωντανεύει τις ελληνικές κοινότητες και αποτελεί γέφυρα με το εθνικό κέντρο", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γραμματέας της Νεολαίας [[ΠΑ.ΣΟ.Κ]] Κώστας Πανταζής, επισημαίνοντας ότι η οργάνωσή του θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Τους πενήντα και πλέον συνέδρους- νέοι και νέες ομογενείς απ΄ όλα τα πλάτη και μήκη της γης- καλωσόρισε στην πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο έργο του κ. Άθενς και του κ. Ταμβάκη, που προωθούν σημαντικές, όπως είπε, ιδέες, μία από αυτές η "Κιβωτός του Απανταχού Ελληνισμού", στην οποία συμπαραστέκεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχάρη τους νέους για την πρωτοβουλία τους να ξεκινήσουν συντονισμένη εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν και ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων του ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Τουμαζής, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας, Κωνσταντίνος Αδαμίδης, ο πατήρ Τιμόθεος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Μήνυμα απέστειλε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γεώργιος Κοντορίνης.

Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν η δημοσιογράφος της "ERT WORLD" κα Εύα Μπούρα και ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας Καναδά Τάσος Μαστοράκος.

Σήμερα, πρώτη ημέρα των εργασιών, οι νέοι ομογενείς θα ενημερωθούν για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Ιωάννη Καζάζη και τη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, από τον Αντιπρόεδρο Χριστόφορο Κουτίτα, καθώς και για τα Προγράμματα Φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα συγκροτηθούν Επιτροπές Εργασίας, σε επί μέρους θεματικές ενότητες.

Τα πορίσματα από τις εργασίες θα παρουσιαστούν σε συνάντηση που θα έχουν οι νέοι ομογενείς το Σάββατο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη, όπως και την Κυριακή με το προεδρείο του ΣΑΕ.

                                                                          ΑΠΕ-ΜΠΕ