Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ομπάμα
Το Ισραήλ "χάνει τον μοναδικό του φίλο" στην περιοχή, την Τουρκία, μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο άνδρες που επικοινώνησαν το βράδυ χθες Τρίτη, αναφέρθηκαν στην κατάσταση μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο διεθνή στολίσκο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των υπηρεσιών Τύπου του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

"Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό του φίλο στην περιοχή ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην περιφερειακή ειρήνη", είπε ο Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο. Ο Ερντογάν, του οποίου η κυβέρνηση ανανέωσε τις σχέσεις της χώρας του με τον αραβικό κόσμο, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καταλάβει στη Μέση Ανατολή μια θέση που "θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές του ενέργειες", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Ομάδα ισραηλινών κομάντος εξαπέλυσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα έφοδο σε στολίσκο που μετέφερε εκατοντάδες φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εννέα επιβάτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν πάνω στο τουρκικό πλοίο "Mavi Marmara", το μεγαλύτερο από τα έξι πλοία, στο οποίο επέβαιναν 600 άνθρωποι.

Τουλάχιστον τέσσερις Τούρκοι σκοτώθηκαν, διευκρίνισε τουρκική πηγή. Στους τουλάχιστον 650 επιβάτες της νηοπομπής, οι περισσότεροι ήταν Τούρκοι. Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεξαγωγή "αξιόπιστης, αντικειμενικής και διαφανούς έρευνας" για το πώς διαδραματίστηκε η τραγωδία, ενώ επέμεινε σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη "σημασία να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να προωθηθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας χωρίς να υπονομευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ".

Νωρίτερα την Τρίτη ο Ερντογάν χαρακτήρισε "αιματηρή σφαγή" την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να "τιμωρήσει" το εβραϊκό κράτος.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, άλλοτε στρατηγικών εταίρων, επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα μετά την έφοδο αυτή.

Η Aγκυρα κατήγγειλε την ισραηλινή "κρατική τρομοκρατία" και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.