Τουρκία: 139 στρατηγοί και ναύαρχοι στάλθηκαν στις φυλακές
Στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση Εργκενέκον που άρχισε με τις αστυνομικές επιχειρήσεις το 2007 σχετικά με την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, για πρώτη φορά προφυλακίστηκε ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Μέχρι τώρα 58 εν ενεργεία και 81 συνταξιούχοι στρατηγοί στάλθηκαν στις φυλακές.

Η έρευνα για την υπόθεση Εργκενέκον που μπήκε στην ζωή της Τουρκίας με την ανεύρεση 27 χειροβομβίδων σε ένα παράπηγμα στην περιοχή Ουμρανίγιε, με την απόφαση να σταλεί ο συνταξιούχος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, μας θύμισε την κατάσταση των συλληφθέντων ή κρατούμενων στρατηγών ή ναυάρχων σε αυτή την διαδικασία των 4 ετών.

Ιλκέρ Μπασμπούγ- ο πλέον υψηλά ιστάμενος

Πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα για τις υποθέσεις Εργκενέκον, Φακέλωμα Διαδικτύου, Σχέδιο Δράσης ενάντια στην Οπισθοδρόμηση, Πουράζκιοϊ, Γκιόλτζουκ και Βαριοπούλα. Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες ο πλέον υψηλόβαθμος ήταν ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ. Μέχρι την προφυλάκιση του Μπασμπούγ, οι πλέον υψηλόβαθμοι κρατούμενοι ήταν οι αρχηγοί των όπλων.

Ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ και ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ιμπραήμ Φιρτινά ήταν από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση Βαριοπούλα που δικάζονταν χωρίς να είναι κρατούμενοι. Αργότερα όμως η εντολή για σύλληψη και προφυλάκιση 163 αξιωματικών ίσχυσε και για αυτούς. Οι Ορνέκ και Φιρτινά προφυλακίστηκαν , και έτσι για πρώτη φορά βρέθηκαν ανάμεσα στους προφυλακισμένους κατηγορούμενους και αρχηγοί όπλων. Στα επόμενα στάδια της έρευνας Βαριοπούλα οι προφυλακίσεις συνεχίστηκαν. Προφυλακίστηκαν ακόμη τα στρατηγοί οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν ενεργεία.

58 στρατηγοί συνελήφθησαν

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες στην υπόθεση Φακελώματος Διαδικτύου ήταν εν ενεργεία. Από τα έγγραφα που βρέθηκαν κατά τις έρευνες που έγιναν στην Διοίκηση του Στόλου στο Γκιόλτζουκ και στο σπίτι ενός απόστρατου συνταγματάρχη στο Εσκίσεχίρ, συνελήφθη ο επικεφαλής των Πολεμικών Ακαδημιών στρατηγός Μπιλγκίν Μπαλανλί.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία βίωσε μια από τις πιο κρίσιμες πολιτικο-στρατιωτικές εξελίξεις, όχι μόνο των τελευταίων ετών, αλλά όλων των περιόδων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα , πρόκειται για την προφυλάκιση του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ. 

Αντιπαράθεση των Ισλαμιστών με τους Κεμαλιστές στην Τουρκία

'Ο Στρατός του Ιμάμη'

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί έναν αθέατο συντελεστή που στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν και θεωρείται ως μέντορας του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Γκιουλέν με το ισλαμικό θρησκευτικό κίνημα του οποίου ηγείται μπόρεσε να διεισδύσει στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό (αστυνομία, στρατό, ΜΙΤ, δικαιοσύνη κ.λπ.) και να αποτελεί το «βαθύ κράτος» της ισλαμικής διακυβέρνησης της χώρας.

Η ρήξη του Ερντογάν με τους στρατηγούς

Μετά τον Απρίλιο του 2007 οι στρατηγοί άρχισαν έναν ανοικτό πόλεμο εναντίον του Ερντογάν, ο οποίος όμως από την αρχή φαινόταν ότι θα τους οδηγούσε σε ήττα. Αποτέλεσμα της διαμάχης αυτής ήταν και η αναμενόμενη πολιτικο-στρατιωτική ρήξη της 29-7-2011, δεδομένου ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επέτυχε να πάρει με το μέρος του το 50% της τουρκικής κοινωνίας,

Φυσικά, η αποκλειστική ευθύνη για τη μεταστροφή της τουρκικής κοινής γνώμης ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες σε όλες τις περιόδους της Τουρκικής Δημοκρατίας, ζούσαν σ’ ένα προνομιούχο περιβάλλον που τους απέκοψε σταδιακά από το λαό και δεν μπόρεσαν να διαβάσουν σωστά τις αλλαγές που επήλθαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ενεργούσαν δηλαδή σαν ένα ένοπλο πολιτικό κόμμα και αποτελούσαν ένα κράτος εν κράτει. Με την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας από τον Ταγίπ Ερντογάν, οι στρατηγοί αντιλήφθησαν αμέσως την απειλή του ισλαμιστή πρωθυπουργού και του κινήματος Γκιουλέν που τον στηρίζει, πλην όμως υποτίμησαν τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και τις προσδοκίες και ελπίδες που έδωσε στον τουρκικό λαό για δημοκρατία και βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης, θέματα στα οποία έγιναν πολύ σημαντικά βήματα. Επίσης, οι μέθοδοι που εφάρμοσαν οι στρατηγοί για να ανατρέψουν την ισλαμική κυβέρνηση δεν συμβάδιζαν με τα δεδομένα της εποχής, με αποτέλεσμα να μην έχουν την υποστήριξη που ανέμεναν τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα διάφορα πραξικοπηματικά σχέδια που αποκαλύφθηκαν και οι συλλήψεις δεκάδων Τούρκων αξιωματικών και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή.

Ο ρόλος των ισλαμιστών και οι επόμενες κινήσεις τους

Η «ισλαμική εξουσία» απέφυγε την οριστική ρήξη με τους κεμαλιστές στρατηγούς, αλλά επεδίωξε τη βήμα προς βήμα συνδιαλλαγή μαζί τους, κερδίζοντας χρόνο και ενδυναμώνοντας παράλληλα την επιρροή και τη διείσδυσή της στους υπόλοιπους κρατικούς φορείς, όπως η αστυνομία, η ΜΙΤ, η δικαιοσύνη και η παιδεία.

Φυσικά, θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι οι ισλαμιστές πέτυχαν πλήρως τους στόχους τους και θα σταματήσουν την επίθεση εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου. Το ισλαμικό κίνημα του Γκιουλέν χρειάζεται επιπλέον 7 έως 8 χρόνια για να ελέγξει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις, δεδομένου ότι οι μελλοντικοί ισλαμιστές αρχηγοί των γενικών επιτελείων, προς το παρόν, κατέχουν το βαθμό του ταξιάρχου. Συνακόλουθα δε, Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι το τελικό πλήγμα των ισλαμιστών προς τους στρατηγούς θα γίνει μετά τη ψήφιση του νέου Συντάγματος και την εκλογή του Ερντογάν ως προέδρου Δημοκρατίας, σε ένα νέο πολίτευμα προεδρικής ή ημιπροεδρικής δημοκρατίας.