Τουρκία


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

ΤΟΥΡΚΙΑ

Πρωτεύουσα:Άγκυρα

Συντεταγμένες:39°55′00″N 32°51′00″E

Μεγαλύτερη πόλη:Κωνσταντινούπολη

Επίσημες γλώσσες: Τουρκικά

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Πρόεδρος: Αμπντουλάχ Γκιούλ

Πρωθυπουργός: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ανεξαρτησία-Ανακήρυξη της Δημοκρατίας:29 Οκτωβρίου 1923

Ισχύον Σύνταγμα:7 Νοεμβρίου 1982, αναθεωρήθηκε στις 17 Μαΐου 1987, 1995, 2001,2007,2010

Πληθυσμός

Εκτίμηση 2009, Απογραφή 2008

Α.Ε.Π. (PPP)

Ολικό (2009)869,068 δισ. $[4] (16η)

Κατά κεφαλή:12.339 $

Α.Ε.Π. (Ονομαστικό)

Ολικό (2009):593,533 δισ. $

Κατά κεφαλή:8.427 $
Νόμισμα Τουρκική Λίρα1 (TRY)

Η Δημοκρατία της Τουρκίας (τουρκικά: Türkiye Cumhuriyeti, Τούρκιε Τζουμχουριετί) είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα[5] που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία με ένα μικρό τμήμα της επικράτειας της (3%) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Ανατολίας, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας. Η Τουρκία συνορεύει δυτικά με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, νότια με το Ιράκ και τη Συρία.

Γεωγραφία

Μορφολογία

Η χερσόνησος έχει σχήμα περίπου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, του οποίου το εσωτερικό μέρος είναι ένα οροπέδιο, με μέσο ύψος 1.000 μέτρων. Περιβάλλεται από συνεχείς οροσειρές, που αφήνουν μόνο μερικά ανοίγματα προς τη θάλασσα. Οι οροσειρές αυτές σχηματίστηκαν κατά την Αλπική Πτύχωση της Τριτογενούς Εποχής.

Οροσειρές

Στα βόρεια εκτείνονται παράλληλα με την παραλία οι Ποντιακές Άλπεις ή οροσειρά του Πόντου, που αρχίζει από τα σύνορα της Ρωσίας και καταλήγει στα στενά του Βοσπόρου. Δυτικά τα βουνά είναι απόκρημνα και σχηματίζουν απότομες ακτές και ακρωτήρια. Εδώ είναι και τα βουνά Όλυμπος, Ίδη και Τμώλος.

Στα νότια του οροπεδίου εκτείνεται η οροσειρά του Ταύρου, που συνεχίζεται ανατολικά με την οροσειρά του Αντίταυρου. Στον Ταύρο υπάρχει μια χαράδρα, που αποτελεί άνοιγμα προς τα ανατολικά της Τουρκίας. Το άνοιγμα αυτό είναι οι λεγόμενες Πύλες της Κιλικίας , από τις οποίες πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος πηγαίνοντας για την Ινδία. Ανατολικά το οροπέδιο κλείνεται από το Χακαρί Νταγλαρί (3.630 μ.), Μεγκενί Νταγλαρί (3.610 μ.) και από το βιβλικό και πάντα χιονισμένο όρος Αραράτ (5.156 μ.), που είναι και το υψηλότερο βουνό της Μικράς Ασίας.

Πεδιάδες

Πεδιάδες Στο κεντρικό οροπέδιο το κλίμα είναι πολύ ξηρό και υπάρχουν στέπες. Οι χειμώνες αντιθέτως είναι δριμείς και μακροί, από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο, με πολύ χιόνι και θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -10° C (Άγκυρα, Εσκί Σεχίρ, Ικόνιο) και -35° C (Καρς, Ερζερούμ, Αρνταχάν). Η πιο βροχερή εποχή του χρόνου είναι η άνοιξη. Στις στέπες οι κάτοικοι τρέφουν κοπάδια από πρόβατα και καλλιεργούν κυρίως δημητριακά.

Τα βουνά δέχονται πολλές βροχές και είναι σκεπασμένα με δάση, ιδίως η οροσειρά του Πόντου. Οι ακτές, κυρίως προς τον Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο θάλασσα, έχουν ήπιο κλίμα, μεσογειακό με πολλές βροχές. Εδώ υπάρχουν εύφορες πεδιάδες, που τις διαρρέουν μικροί ποταμοί. Καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, βαμβάκι, καπνός, ακόμα και ζαχαροκάλαμο.

Εδώ, στα παράλια, ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Τουρκίας και βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις.

Το κλίμα της τον Εύξεινο Πόντο είναι εύκρατο, ωκεάνιο και αρκετά δροσερό και είναι πολύ υγρό όλο το χρόνο. Η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται από 1000 mm ως 2500 mm στην περιοχή. Πρόκειται για κάποια από τις υγρότερες περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο. Θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από –5 °C ή ξεπερνούν τους 30 °C.

Ποταμοί

Στον Εύξεινο Πόντο χύνονται ο Σαγγάριος, 600 περίπου χλμ. μήκους, γνωστός από τις μάχες του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική εκστρατεία και ο Άλυς, που είναι και ο μεγαλύτερος ποταμός της Μ. Ασίας.

Στο Αιγαίο Πέλαγος χύνονται ο Γεντίζ Νεχρί ή Έρμος που χύνεται στον κόλπο της Σμύρνης, ο Γκοκσού Νεχρί χύνεται νοτιοδυτικά της Μερσίνας, οΤαρσούς ή Κύδνος και ο Σεϋμόν Νεχρί, που χύνεται ανατολικά του Ταρσούς.

Τουρκικά ποτάμια, που χύνονται σε μη ευρωπαϊκές θάλασσες είναι ο Ευφράτης και ο Τίγρης. Ο Ευφράτης αποχετεύει τα νερά του μεγαλύτερου μέρους του υψιπέδου της Αρμενίας και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο ενώ ο Τίγρης αποχετεύει τα νερά του Τουρκικού Κουρδιστάν, πηγάζει από τον Αντίταυρο και χύνεται στον Περσικό κόλπο, αφού προηγουμένως ενωθεί με τον Ευφράτη. Ο Αράς Νεχρί ή Άραξος καθορίζει για αρκετό μήκος τα σύνορα της Τουρκικής και της Αρμενίας και χύνεται στην Κασπία θάλασσα.

Λίμνες

Νότια της Προποντίδας σε προσχωσιγενείς λεκάνες βρίσκονται οι λίμνες: Μανυάς, Ουλούμπατ (Απολλωνιάδα) και Ιζνίκ (Ασκανία). Στην Πισιδία: η Εγκριντίρ, η Βεϋσεχίρ και οι αλμυρές: Μπουρντούρ, Ατσί και Ασκεχίρ. Στο κέντρο του υψιπέδου, κοντά στο Ικόνιο και σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρίσκεται η Τουζ-γκιολού (Αλμυρά Λίμνη) με έκταση 2.500 τετρ. χλμ. Το καλοκαίρι, το μεγαλύτερο μέρος της αποξηραίνεται και αφήνει μεγάλες ποσότητες αλατιού. Στην Ανατολική περιοχή αλμυρή και γεμάτη ψάρια βρίσκεται η λίμνη Βαν, η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας με έκταση 3.400 τετρ. χλμ. και σε ύψος 1.720 μέτρα.

Οικονομία

Η Τουρκία είναι χώρα γεωργική που έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες τόσο την βιομηχανία όσο και τον κλάδο των υπηρεσιών.

Η παραλία του Αιγαίου υπήρξε πάντοτε η περισσότερο αναπτυγμένη περιοχή της Μικράς Ασίας, γιατί δέχεται την ευεργετική επίδραση των δυτικών ανέμων του Αιγαίου, οι οποίοι διαμορφώνουν κλίμα μεσογειακό, με αρκετές βροχοπτώσεις το χειμώνα και ξηρασία το καλοκαίρι. Στον κόλπο του Αδραμυττίου γίνεται η μεγαλύτερη καλλιέργεια ελαιών ενώ, νοτιότερα, και κατά μήκος όλης της παραλίας μέχρι και τη στενή ζώνη της Καρίας, εκτείνεται ο "Κήπος της Τουρκίας". Οι παραλιακές πεδιάδες και οι κοιλάδες μεταξύ των ενδιάμεσων οροσειρών της Λυδίας, που έχουν κατεύθυνση κάθετη προς τις ακτές, επιτρέπουν στους υγρούς θαλάσσιους ανέμους να εισέρχονται βαθιά στο οροπέδιο και να δημιουργούν περιοχές μεταβατικού κλίματος, από την πλούσια παραλιακή ζώνη προς την περιοχή του οροπεδίου. Εδώ καλλιεργούνται δημητριακά, ρύζι, καπνός, αμπέλια, ιδιαίτερα σταφίδα σουλτανίνα, ελιές, βαμβάκι, καννάβι, ηλιόσπορος, γλυκόριζα και τριανταφυλλιές (ρόδα), από τις οποίες παράγεται ροδέλαιο.

Στο εσωτερικό υπάρχουν κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος και λιγνίτη.

Η παραλιακή ζώνη του Εύξεινου Πόντου παρουσιάζει μικρό διαμελισμό. Κατά τόπους σχηματίζονται μικρές κλιμακωτές προς τη θάλασσα περιοχές, όπως και διάφορες κοιλάδες, οι οποίες εισέρχονται στο εσωτερικό των ορεινών όγκων. Χαρακτηριστικό της ζώνης αυτής είναι οι μεγάλες βροχοπτώσεις (900-1.200 χλμ.), που συντελούν στην ανάπτυξη των πυκνών δασών. Καλλιεργούνται στα μέρη αυτά, καπνός, τσάι, λαχανικά, φουντουκιές, αμυγδαλιές, καρυδιές και οπωροφόρα. Ο Εύξεινος Πόντος, παρόλο που είναι μια κλειστή θάλασσα, είναι συχνά τρικυμιώδης και τα λιμάνια του είναι επισφαλή.

Στη νότια Τουρκία η Οροσειρά του Ταύρου και Αντίταυρου δεν απλώνεται απότομα προς τη θάλασσα, αλλά δημιουργεί διάφορες πεδιάδες, όπως της Αττάλειας και της Κιλικίας. Η πεδιάδα της Κιλικίας επικοινωνεί με το εσωτερικό οροπέδιο της Ανατολίας διαμέσου της "Πύλης της Κιλικίας".

Η δίοδος αυτή έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στη διακίνηση των λαών. Η μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή αυτή ευνοεί την ανάπτυξη δασών (πλατάνια, δρυς, οξιές, κέδρα, πεύκα και καρυδιές).

Οι περιοχές της Βόρειας, της Δυτικής και της Νότιας Μ. Ασίας, από τα αρχαία χρόνια ως το 1923, ήταν περιοχές όπου επικρατούσε το ελληνικό στοιχείο.

Η Αρμενία, με το υψίπεδό της, εξαιτίας του ότι βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, παραμένει περιοχή καθαρά αγροτική και κτηνοτροφική. Το Τουρκικό Κουρδιστάν που βρίσκεται νότια του Αρμενικού υψιπέδου, είναι περιοχή φτωχή και αραιοκατοικημένη. Έχει όμως μεγάλο υπόγειο πλούτο, που της δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί.

To Δεκέμβριο του 2008 ανακοινώθηκε ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό από το 2002.[6]

Νόμισμα

Την 1η Ιανουαρίου 2005 η Τουρκία, καταργώντας έξι μηδενικά από το εθνικό της νόμισμα, εισήγαγε την Νέα Τουρκική Λίρα (YTL), η οποία αντικατέστησε την παλιά (TL). Την πρώτη ημέρα του 2009 κυκλοφόρησε η Τουρκική Λίρα, σε αντικατάσταση της Νέας Τουρκικής Λίρας.

Ορυκτός Πλούτος

Ο ορυκτός πλούτος της Τουρκίας είναι αξιόλογος, αλλά παρουσιάζει μειονεκτήματα, αφενός επειδή δεν έχει πλήρως ερευνηθεί και, από την άλλη πλευρά, είναι διεσπαρμένος σε διάφορα σημεία και οι κακές συγκοινωνίες δυσκολεύουν τόσο την έρευνα όσο και την εκμετάλλευση. Διαθέτει λιθάνθρακες μέτριας ποιότητας, πετρέλαιο σε περιορισμένες ποσότητες και σιδηρομεταλλεύματα. Μεγάλης οικονομικής σημασίας είναι τα μεταλλεύματα χρωμίου (χρωμίτης). Διαθέτει επίσης χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο, αντιμόνιο, μαγγάνιο κ.ά.

Μεταφορές

Η Τουρκία διαθέτει σιδηροδρομικό δίκτυο με σημαντικότερη γραμμή τη γραμμή από Κεντρική Ευρώπη - Κωνσταντινούπολη - Εσκί Σεχίρ - Άγκυρα - Άδανα - Βαγδάτη και δεύτερη γραμμή προς την Άγκυρα - Ερζερούμ - Τιφλίδα. Το οδικό της δίκτυο είναι μέτρια αναπτυγμένο, ιδιαίτερα στο ηπειρωτικό εσωτερικό. Διαθέτει πλήρες αεροπορικό εσωτερικό δίκτυο, καθώς και για το εξωτερικό. Επίσης, διαθέτει και θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.

Βιομηχανία

Η σημερινή βιομηχανία είναι συγκεντρωμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Προύσα, Άδανα και Άγκυρα. Λειτουργούν βιομηχανίες τροφίμων, καπνοβιομηχανία, υφαντουργία- ταπητουργία, χαρτοβιομηχανία, περιορισμένη χημική βιομηχανία, μεταλλοβιομηχανία και μηχανοκατασκευές, τρακτέρ και αυτοκινήτων.

Δημογραφία

Η Τουρκία είχε κατά την απογραφή του 2000 πληθυσμό 67.803.927 κατοίκων, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 ξεπερνούν τα 75.000.000 (76.805.524[2]). Το 2009 ανακοινώθηκε ότι η χώρα είχε 71.517.100 κατοίκους, στα τέλη του 2008[7], σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 71,96 χρόνια (70,12 χρόνια οι άνδρες και 73,89 οι γυναίκες).[2]

Πρωτεύουσα της Τουρκίας είναι η Άγκυρα με 3.022.000 κατοίκους. Είναι κτισμένη στο κέντρο του οροπεδίου της Ανατολίας σε μικρή απόσταση από τη θέση της αρχαίας Χετταϊκής Ακρόπολης, όπου ήταν σταυροδρόμι περάσματος καραβανιών.

Η κυρίαρχη θρησκεία στην Τουρκία είναι το Ισλάμ. Το ποσοστό των Μουσουλμάνων φτάνει στο 99% του πληθυσμού [8], από τους οποίους το 70%-80% περίπου είναι Σουνίτες. Το υπόλοιπο 20% - 30% ανήκει στον Αλεβισμό (Σιίτες).[9]. Η κύρια σχολή (τάση) στο χώρο των Σουνιτών, είναι αυτή της Χαναφί (Hanafi). Άλλες θρησκείες που συναντά κανείς στη Τουρκία, είναι ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και η Μπαχάι.

Μεγάλες πόλεις

Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας είναι η Κωνσταντινούπολη, με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 15.000.000 κατοίκους. Η σημερινή πόλη αποτελείται βασικά από τέσσερα τμήματα: Την παλαιά Πόλη, που έχει χτιστεί σε μια μικρή χερσόνησο μεταξύ Προποντίδας και Κερατίου Κόλπου, εκεί όπου βρισκόταν το αρχαίο Βυζάντιο, τη Νέα Πόλη (Γαλατάς και Πέραν), τις εξωτερικές συνοικίες και τα περίχωρα και το τμήμα που βρίσκεται στο ασιατικό έδαφος. Στην παλιά πόλη, που έχει κτιστεί σε επτά λόφους, όπως και η αρχαία Ρώμη, βρίσκονται ο Ναός της Αγίας Σοφίας, πολλά βυζαντινά μνημεία, τεμένη, ανάκτορα των σουλτάνων, το πανεπιστήμιο και η ιστορική ελληνική συνοικία του Φαναρίου, όπου είναι και το ελληνικό Πατριαρχείο. Τη νέα και την παλιά πόλη συνδέουν δύο μεγάλες γέφυρες, η γέφυρα του Γαλατά και η γέφυρα του Ατατούρκ.

Η Σμύρνη είναι η τρίτη πόλη της Τουρκίας σε πληθυσμό με 1.600.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη στο μυχό του ομώνυμου κόλπου, στο νότιο άκρο μιας γόνιμης προσχωματικής πεδιάδας. Πριν το 1922 στη Σμύρνη υπήρχε αρκετό ελληνικό στοιχείο, που κρατούσε όλη την εμπορική κίνηση της πόλης και του λιμανιού. Γνωστή είναι από την ιστορία, η καταστροφή και η πυρπόληση της Σμύρνης.

Η Προύσα, στους πρόποδες του Ολύμπου, είναι παλιό κέντρο μεταξοβιομηχανίας. Υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του Οσμανικού κράτους. Τα πολλά τεμένη, οι τάφοι των σουλτάνων και το μαυσωλείο του Σουλτάν Ομάν της δίνουν έντονο μουσουλμανικό χρώμα.

Τα Άδανα, τέταρτη πόλη, με βιομηχανία αγροτικών προϊόντων της πλούσιας πεδιάδας. Η Σαμψούντα, λιμάνι εξαγωγής καπνών, η Κερασούντα, λιμάνι εξαγωγής ξηρών καρπών. Η Σινώπη, αρχαία ελληνική αποικία, πατρίδα του φιλόσοφου Διογένη. Η Αλεξανδρέττα, παλιό λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου. Χρησιμοποιείται σήμερα από τους Τούρκους ως ναύσταθμος της Ανατολικής Μεσογείου. Το Εσκί Σεχίρ, συγκοινωνιακός κόμβος, βρίσκεται σε εύφορη γεωργική περιοχή, με σχετική βιομηχανία. Το Αφιόν Καραχισάρ, που ήταν το τελευταίο θέατρο μεγάλων μαχών του ελληνικού στρατού στη Μικρασιατική εκστρατεία. Το Ικόνιο, από τις λαμπρότερες τουρκικές πόλεις. Η Καισάρεια, η Αμάσεια, πατρίδα του Στράβωνα. Το Ερζερούμ, η μεγαλύτερη πόλη της τουρκικής Αρμενίας.

Στην Προποντίδα υπάρχουν δυο συστάδες νησιών: του Μαρμαρά και των Πριγκιποννήσων, που κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες. Στο νησί Χάλκη των Πριγκιποννήσων, υπάρχει η περίφημη Θεολογική Σχολή Χάλκης, που σήμερα είναι κλειστή. Στην έξοδο των Δαρδανελίων είναι τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος που ως το 1923 ήταν ελληνικά και δόθηκαν στην Τουρκία με τη συνθήκη της Λωζάνης.

Ιστορία

Αρχαιότητα

Η χερσόνησος της Ανατολίας ή διαφορετικά η Μικρά Ασία, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας καταλαμβάνει σήμερα η Τουρκία, αποτελεί μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Οι πρώιμες νεολιθικές τοποθεσίες στο Καταλογιούκ, το Καγιονού, το Νεβάλι Τσόρι, το Χαλικάρ, το Γκομπεκλί Τεπέ και το Μιρσίν, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις αρχαιότερες τοποθεσίες ευρημάτων ανθρώπινης παρουσίας σε όλο τον πλανήτη.

Ο εποικισμός της περιοχής στην Τροία ξεκίνησε από τη νεολιθική εποχή και συνεχίστηκε στην εποχή του σιδήρου. Κατά την ιστορική περίοδο, οι λαοί της Μικράς Ασίας χρησιμοποιούσαν γλώσσες της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς και σημητικές ή καρτβελιακές γλώσσες, καθώς και αρκετές διαλέκτους απροσδιόριστης καταγωγής.

Η πρώτη μεγάλη αυτοκρατορία που εποίκησε την περιοχή ήταν αυτή των Χετταίων από τον 18ο ως και τον 13ο αιώνα π.Χ., ενώ οι Ασσύριοι αποίκησαν τμήματα της σημερινής νοτιοανατολικής Τουρκίας από το 1950 π.Χ. και μετέπειτα. Στη συνέχεια, ο λαός των Πρυγίων, ινδοευρωπαϊκής προέλευσης, ανέπτυξαν το βασίλειό τους μέχρι την καταστροφή του από τους Κιμμέριους τον 7ο αιώνα π.Χ. Τα ισχυρότερα διάδοχα κράτη ήταν οι περιοχές της Λυδίας, της Καρίας και της Λυκίας.

Περίπου το 1200 π.Χ. οι ακτές της Μικράς Ασίας αποικήθηκαν από τους Αιολείς και τους Ίωνες από την Ελλάδα. Οι Ασσύριοι παρέμεναν στη νοτιοανατολική Τουρκία μέχρι και το 600 π.Χ., όταν η αυτοκρατορία τους κατακτήθηκεαπό τη δυναστεία των Χαλδαίων της Βαβυλώνας. Τον 6ο και 5ο αίωνα π.Χ. όλη η σημερινή Τουρκία ήταν υποτελής στην αυτοκρατορία των Αχαεμενιδών της Περσίας, ενώ αργότερα (334 π.Χ.) κατακτήθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Στη συνέχεια, η Μικρά Ασία διασπάστηκε από την τοπική κυριαρχία ελληνιστικών βασιλείων όπως η Βιθυνία, η Καππαδοκία, η Πέργαμος και ο Πόντος, τα οποία στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. υποδουλώθηκαν από την ανερχόμενη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Το 324 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Α' επέλεξε την πόλη του Βυζαντίου στα στενά του Βοσπόρου ως τη νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μετονομάζοντάς την σε Νέα Ρώμη, με τα μετέπειτα ονόματα Κωνσταντινούπολη και το σημερινό Ιστανμπούλ. Μετά την πτώση της δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το Βυζάντιο έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας (ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας).

Οι τουρκικές φυλές και η Οθωμανική αυτοκρατορία

Ο οίκος των Σελτζούκων Τούρκων ήταν ένας κλάδος των τουρκικών φυλών του Κινίκ Ογκούζ, οι οποίοι τον 10ο αιώνα διαβιώσαν στα σύνορα του μουσουλμανικού κόσμου, βόρεια της Κασπίας και της Αράλη, και συγκεκριμένα στην περιοχή Ογκούζ του χανάτου των Γιαμπγκού. Τον 11ο αιώνα οι Σελτζούκοι μετανάστευσαν από τις περιοχές τους προς της ανατολικές περιοχές της Μικράς Ασίας, η οποία αποτέλεσε και τη νέα περιφέρειά τους μετά τη μάχη του Μανζικέρτ το 1071. Αυτή η νίκη των Σελτζούκων δημιούργησε και το σουλτανάτο της Ανατολίας, το οποίο αναπτύχθηκε ως ένα ανεξάρτητο τμήμα της ευρύτερης αυτοκρατορίας τους που εκτείνονταν σε τμήματα της κεντρικής Ασίας, του Ιράν, της Ανατολίας και της νοτιοδυτικής Ασίας.

Το 1243 οι στρατιές των Σελτζούκων νικήθηκαν από τους Μογγόλους και η ισχύς της αυτοκρατορίας τους ελαττώθηκε. Στον απόηχο της μογγολικής εισβολής το τουρκικό πριγκηπάτο με κυβερνήτη τον Οσμάν τον Α' εξελίχθηκε στους επόμενους δύο αιώνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία εκτείνονταν από την Ανατολία, στα Βαλκάνια και το Ιόνιο. Το 1453 η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε από τον οθωμανικό στρατό του Μωάμεθ του Β', σηματοδοτώντας τη διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Τον 16ο και 17ο αιώνα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, η Οθωμανική αυτοκρατορία αποτελούσε μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις στον κόσμο, ελέγχοντας περιοχές σε τρεις ηπείρους και δύο ωκεανούς. Συχνά βρίσκοταν σε αντιπαράθεση με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η σταθερή επέκτασή της προς την κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τα νότια σύνορα της Πολωνολιθουανικής Κοινοπολιτείας.

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα παρακμής, η Οθωμανική αυτοκρατορία εισήλθε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με το μέρος των κεντρικών δυνάμεων και ηττήθηκε. Κατά τον πόλεμο, σχεδόν 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, περίοδος που αναγνωρίζεται ως γενοκτονία. Μετά την ανακωχή του Μούδρου το 1918, οι συμμαχικές δυνάμειες απαίτησαν τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920.

Η σύγχρονη Τουρκία

Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Η ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας ξεκινά με την ίδρυση της δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923 (η Δημοκρατία ανακηρύχθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1921), από τα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε από τα μέλη της επαναστατικής ομάδας της Άγκυρας που είχε αρχηγό τον Ατατούρκ και είχε νικήσει τους Έλληνες στη δυτική Τουρκία (βλέπε Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922). Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923, και την οποία διαπραγματεύτηκε ο Ισμέτ Ινονού εκ μέρους της κυβέρνησης της Άγκυρας, εδραίωσε την πλειοψηφία των σύγχρονων συνόρων της χώρας (εκτός από την επαρχία Χατάι που παραχωρήθηκε στην Τουρκία από τη Γαλλία το 1939). Ο Κεμάλ εισήγαγε πολλούς νεωτερισμούς στην Τουρκία, ένας από τους οποίους ήταν η αντικατάσταση στην τουρκική γλώσσα του αραβικού αλφαβήτου με το λατινικό.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Τουρκία έμεινε ουδέτερη. Το 1974 με αφορμή ένα πραξικόπημα στην Κύπρο με αποτέλεσμα την ανατροπή του πρόεδρου Μακαρίου Γ',εισέβαλε στο νησί και απέκτησε την κατοχή του 38% του εδάφους. Παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, η Τουρκία εγκατέστησε ένα κράτος στη Βόρεια Κύπρο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο μόνο από την ίδια, διαιωνίζοντας το Κυπριακό πρόβλημα. Πρόσφατα έκανε βήματα η Οργάνωση Ισλαμικών Διασκέψεων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους 57 ισλαμικών κρατών, να αναγνωρίσει την Βόρεια Κυπριακή Δημοκρατία.

Από τη γέννησή της η Τουρκική Δημοκρατία υπέστη πολλές φορές την επέμβαση των ίδιων της των ενόπλων δυνάμεων με πολλά πραξικοπήματα. Εώς σήμερα η πολιτική της Τουρκίας καθορίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από την ηγεσία των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία είναι από το 2004 μία αναγνωρισμένη υποψήφια για ένταξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ - ΤΕΛΩΝΕΙΑ

Για την είσοδό σας στην Τουρκία δεν απαιτείται θεώρηση (Visa) αλλά χρειάζεται επίδειξη του διαβατήριου σας, είτε της αστυνομικής σας ταυτότητας (νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες). Η μέγιστη διάρκεια παραμονής είναι οι τρεις μήνες. Το όχημα των ενδιαφερομένων τουριστών μπορεί να παραμείνει στη χώρα 180 ημέρες μέσα σε ένα έτος..

Οι ταξιδιώτες υπόκεινται στα τελωνεία σε έλεγχο των αποσκευών τους και γίνεται δήλωση τυχόν πολύτιμων αντικειμένων. Οι ταξιδιώτες μπορούν να εισάγουν μόνο 3 κούτες τσιγάρα και 3 φιάλες αλκοόλ. Αδασμολόγητη εξαγωγή αγαθών πρέπει να είναι στα 1000 δολλάρια ΗΠΑ.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών. Στη χώρα υπάρχουν φαρμακεία (eczane), απλά ιατρεία (saglik ocagi), κλινικές (klinik) και κρατικά νοσοκομεία ( hastane) σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ- ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ- ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ- ΜΜΕ

Μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην Τουρκία χρησιμοποιώντας το διεθνές πρόθεμα της χώρας 0090+ τον κωδικό της πόλης+ τον αριθμό τηλεφώνου που επιθυμείτε να καλέσετε.

Σε αρκετές πόλεις λειτουργούν Internet café.

Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν σε δίκτυο GSM 900 και GSM 1800. Τετραψήφιος αριθμός δίδει χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες και εμφανίζεται στην οθόνη των κινητών σας, με εισερχόμενο μήνυμα, κυρίως κατά την είσοδο σας στη χώρα.

Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία φέρουν δορυφορική τηλεόραση με διεθνή κανάλια .

Τα ταχυδρομεία της χώρας φέρουν την επιγραφή ΡΤΤ.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Πυροσβεστική 110

Πρώτες βοήθειες 112

Τροχαία 154

Αστυνομία 155

Στρατοχωροφυλακή 156

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Όλοι οδηγοί πρέπει να φέρουν διεθνές δίπλωμα οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, και την πράσινη κάρτα.

Τα όρια ταχύτητας είναι 50χλμ εντός πόλεως, 90χλμ στις εθνικές οδούς, 120χλμ στους αυτοκινητόδρομους. Το διεθνές STOP αναγράφεται συχνά ως DUR.

 

Σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι είναι ο Ε80 που συνδέει την Αδριανούπολη/Edirne με την Κωνσταντινούπολη/Istanbul και την Άγκυρα/Ankara, ο Ε87 Κρήνη/Cesme- Σμύρνη/Izmir- Αϊδίνιο/Aydin, και ο Ε91 Μερσίνα/Mersin- Άδανα/Adana - Αλεξανδρέττα/Iskederun.

 

Χώροι με αρχαιολογικό ή ιστορικό ενδιαφέρον επισημαίνονται με καφέ ή κίτρινες πινακίδες.

 

Ο οδηγός στα διόδια αρχικά λαμβάνει το απόκομμα και πληρώνει στην έξοδο. Στη γέφυρα της Κωνσταντινούπολης/Istanbul που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της πόλης, η πληρωμή γίνεται κατά την είσοδο στην ασιατική πλευρά.

 

Στις μεγάλες πόλεις οι μετακινήσεις γίνονται με αστικά λεωφορεία, dolmus, ταξί, μετρό ( σε Κωνσταντινούπολη/Istanbul, Άγκυρα/Ankara και Σμύρνη/Izmir), και πλοίο (Κωνσταντινούπολη/Istanbul, Σμύρνη/Izmir).

 

Τα υπεραστικά λεωφορεία συνδέουν σημαντικές πόλεις και είναι σε πολύ καλή κατάσταση (ενδεικτικές διαδρομές Αδριανούπολη/Edirne - Κωνσταντινούπολη/Istanbul 2 ½ , Κωνσταντινούπολη/Istanbul - Άγκυρα/Ankara 5 ½ ώρες, Κωνσταντινούπολη/Istanbul - Σμύρνη/Izmir 8-9 ώρες, Άγκυρα/Ankara - Σμύρνη/Izmir 8 ώρες, Κωνσταντινούπολη/Istanbul - Σαμψούντα/Samsum 11 ώρες, Κωνσταντινούπολη/Istanbul - Τραπεζούντα/Trabzon 18 με 20 ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες με ferry boat 40 ώρες).

 

Η μετακίνηση με το τρένο είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθότι είναι αργό. Υπάρχει έκπτωση στα μετ΄ επιστροφής εισιτήρια, σε άτομα κάτω των 26 ετών και πάνω των 55. Ισχύει η κάρτα Interrail.

 

Αεροδρόμια έχουν πολλές μεγάλες πόλεις- Κωνσταντινούπολη/Istanbul, Σμύρνη/Izmir, Άγκυρα/Ankara, Αλικαρνασσός/Bodrum, Αττάλεια/Antalya, Ικόνιο/Konya, Άδανα/Adana, Καισάρεια/Kayserı, Σαμψούντα/Samsum, Τραπεζούντα/Trabzon, Βαν/Van, Ντιαρμπακίρ/Dıyarbakır, Gazıantep. Πτήσεις πραγματοποιεί η κρατική εταιρεία THY (Turk Hava Yolları).

 

Η σύνδεση με την Ελλάδα πραγματοποιείται οδικώς με λεωφορεία των εταιρειών Varan, Derya, Ulusoy (συμβεβλημένα με τον ΟΣΕ) και Kamil Koc (διαδρομή Αθήνα - Κωνσταντινούπολη/Istanbul περίπου 22 ώρες). Σιδηροδρομικώς Αθήνα - Θεσσαλονίκη- Κωνσταντινούπολη/Istanbul περίπου 24 ώρες. Αεροπορικώς Αθήνα- Κωνσταντινούπολη/Istanbul (με Ολυμπιακές Αερογραμμές και ΤΗΥ), Αθήνα - Σμύρνη/Izmir ( ΤΗΥ ), Θεσσαλονίκη- Κωνσταντινούπολη/Istanbul (Ολυμπιακές Αερογραμμές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη). Ακτοπλοϊκώς Δικελί/Dıkelı - Μυτιλήνη, Κρήνη/Cesme- Χίος, Κουσάντασι/Kusadası - Σάμος, Αϊβαλί/Αyvalık- Μυτιλήνη, Αλικαρνασσός/Bodrum- Κως.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ

Επίσημη αργία είναι η Κυριακή. Την περίοδο των μεγάλων μουσουλμανικών εορτών Ραμαζάνι (Ramadan), Seker Bayrami, και Kurban Bayrami στις μικρές επαρχιακές πόλεις ενδεχομένως να είναι όλα κλειστά.

 

Επίσημες αργίες είναι και οι εθνικές εορτές 29 Οκτωβρίου, 23 Απριλίου, 19 Μαΐου, και 30 Αυγούστου καθώς και η Πρωτοχρονιά.

ΜΟΥΣΕΙΑ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Τη Δευτέρα είναι συνήθως κλειστά τα μουσεία. Για τη λήψη φωτογραφιών σε μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον εισιτήριο.

ΜΕΤΡΑ-ΣΤΑΘΜΑ

Χρησιμοποιείται το ίδιο μετρικό σύστημα με την Ευρώπη.

ΩΡΑ

Η Τουρκία έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα.

ΝΟΜΙΣΜΑ

Από 1.1.2005 έως 31.12.2008 το νόμισμα της Τουρκίας ήταν η νέα τουρκική λίρα (YTL). Από 1/1/2009 η νέα τουρκική λίρα, “YTL”, αντικαθίσταται από την τουρκική λίρα, “TL”, ιδίας ονομαστικής αξίας με την “YTL”. Νέο τουρκικό νόμισμα θα κυκλοφορεί παράλληλα με παλαιό για ένα έτος. Σήμερα περίπου 1 ευρώ είναι 1.8 τουρκικές λίρες. Συνάλλαγμα μπορείτε να προμηθευτείτε από τράπεζες και ανταλλακτήρια συναλλάγματος (Doviz). Κυκλοφορούν χαρτονομίσματα των 100, 50, 20, 10 5, 1 YTL. Σε κέρματα κυκλοφορούν 1ΥΤL, 50 ΥK(Yeni kurus), 25 YK, 10 YK, 5 YK, 1YK, (100 YK= 1YTL).

Στη χώρα λειτουργούν αρκετά μηχανήματα ΑΤΜ.

Σχετικός κόμβος: κεντρική τράπεζα Τουρκίας / Ισοτιμία

ΡΕΥΜΑ

Χρησιμοποιούν τα 220 V.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές. Στις μεγάλες πόλεις τα εμπορικά ανοίγουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Παραμένουν κλειστά το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή. Στις τουριστικές περιοχές ανοίγουν και την Κυριακή.

 

Στις μεγάλες πόλεις λειτουργούν υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι κλειστές αγορές (Kapali Carsi).

ΑΓΟΡΕΣ

Η Τουρκία φημίζεται για τα χαλιά της (Hereke, Kayseri), τα κεραμικά της (Iznık, Kutahya), τα μεταξωτά (Bursa), τα δερμάτινα και τα κοσμήματά της από χρυσό και ασήμι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στην Κων/πολη, Aγκυρα, περιοχή του Αιγαίου και στις μεσογειακές ακτές υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία 5 αστέρων. Σε όλη την Τουρκία λειτουργούν επίσης πανσιόν, μοτέλ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.

ΦΑΓΗΤΟ

Συνιστάται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Για φαγητό μπορεί να επιλέξει κανείς από εστιατόρια ή Lokanta (είδος ταβέρνας), ενώ στην Κων/πολη , την Aγκυρα και τις τουριστικές περιοχές υπάρχουν σύγχρονα εστιατόρια με δυτική κουζίνα. Το φιλοδώρημα είναι περίπου 10% με 15% επί του λογαριασμού.

Πηγές:mfa.gr/,el.wikipedia.org