Τουρκία: Αναθεωρεί την ανάπτυξη φέτος στο 7,5% από 4,5%
Η Τουρκία προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη και το έλλειμμα, προβλέποντας χαμηλότερη ανάπτυξη και ένα ακόμη διευρυμένο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2012, κάνοντας μάλιστα και νέες ολοκληρωμένες προτάσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις δομικές ανισορροπίες της γοργά αναπτυσσόμενης οικονομίας.

Εν τω μέσω μιας ζοφερής πρόγνωσης για την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας παγκοσμίως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ali Babacan παρουσίασε το πολυαναμενόμενο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Babacan, ο βασικός σχεδιαστής της οικονομικής πολιτικής του κυβερνώντος AKP, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Τουρκίας φέτος στο 7,5% από το 4,5%, αλλά υποβάθμισε την πρόβλεψη της κυβέρνηση για το 2012 στο 4% από την προηγούμενη εκτίμηση για το 5%.

Το διογκούμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, που θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως το αδύναμο σημείο της οικονομίας, θα φθάσει στο 9,4% του ΑΕΠ φέτος και θα υποχωρήσει οριακά μόνο στο 8% τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι τουρκικές αγορές άνοιξαν κάτω μετά από τις εκτιμήσεις του Babacan, με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να κινείται 50,75 μονάδες χαμηλότερα στις 59.369,50 μονάδες. Η λίρα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Επίσης, σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για σειρά προϊόντων σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση που εκτινάσσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η εφημερίδα της κυβέρνησης στην Τουρκία δημοσίευσε ότι οι φόροι θα αυξηθούν στο αλκοόλ, στα τσιγάρα, στα κινητά τηλέφωνα, στα επιβατηγά αυτοκίνητα.

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν πως οι αυξήσεις των τιμών πιθανότατα θα πλήξουν τη ζήτηση στα εν λόγω προϊόντα, αλλά θα ανεβάσουν και τον πληθωρισμό του 2011. Η άνοδος της εγχώριας ζήτησης εν τω μέσω της άνθισης της οικονομίας, έχει φέρει δραματική διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία φέτος.

Πηγή:www.capital.gr