Τουρκία: Αστυνομία έσβησε το αντίγραφο του νέου βιβλίου του Αχμέτ Σικ
Το Δικαστήριο στην Ιστανμπούλ διέταξε την κατάσχεση του αδημοσίευτου βιβλίου του φυλακισμένου δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε εκδοτικό οίκο και στην εφημερίδα Radikal,αναζητώντας αρχεία σε υπολογιστές τα οποία περιείχαν το βιβλίο, με τίτλο "Imamin Ordusu".(Ο Στρατός του Ιμάμη), το οποίο αναφέρεται στις επιρροές τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν εντός της αστυνομίας.Η τουρκική αστυνομία ανακάλυψε το ψηφιακό αντίγραφο στον υπολογιστή του δημοσιογράφου Ertugrul Mavioglu που εργάζεται στην εφημερίδα Radikal,και το έσβησε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Σικ συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της λεγόμενης έρευνας Εργκένεκον, σχετικά με φερόμενο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Οι συλλήψεις έχουν πυροδοτήσει τοπικές διαδηλώσεις και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας. Εισαγγελείς αναφέρουν ότι καμία από αυτές τις συλλήψεις δεν είναι αποτέλεσμα της συγγραφικής δραστηριότητας των δημοσιογράφων.

Επίσης,η σύλληψη των δημοσιογράφων Αχμέτ Σικ και Νεντίμ Σενέρ δημιούργησε θόρυβο τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Δύση. Κυβερνήσεις, επαγγελματικές οργανώσεις και εφημερίδες στα σχόλια τους από τη μια μεριά φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην έρευνα για την υπόθεση Εργκενέκον και από την άλλη τονίζουν πως οι συλλήψεις των δημοσιογράφων αποτελούνε ένα χτύπημα στην ελευθερία του τύπου.