Τουρκία: Χρήση Γλωσσών Πέραν της Τουρκικής κατά τις Προεκλογικές Εκστρατείες
Οι εκλογές του 2012 θα είναι οι πιο δημοκρατικές εκλογές της Τουρκίας μέχρι αυτή τη στιγμή εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), το οποίο έχει στόχο να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Τουρκίας. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να φέρουν τους κανονισμούς για τις προεκλογικές εκστρατείες στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συντάχθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος ΑΚ Haluk İpek (Χαλούκ Ιπέκ), θα επιτρέψει τη χρήση των κουρδικών στα υλικά των προεκλογικών εκστρατειών και στις ομιλίες. Έχει ήδη εγκριθεί από τη Συνταγματική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, και προβλέπει εκτός των άλλων την απαγόρευση της Τουρκικής σημαίας και των θρησκευτικών συμβόλων από τις προεκλογικές εκστρατείες. Αν και το νομοσχέδιο υπαγορεύει τη χρήση των τουρκικών για τις προεκλογικές ομιλίες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, οι πολιτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να μιλούν σε γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή των Τούρκων πολιτών κατά τις προεκλογικές περιόδους.

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι αν επιτραπεί η χρήση Κουρδικών, Λαζ, Βοσνιακών και Αραβικών θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Τουρκία. Νομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αν τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι δεν κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αυτού, είναι πολύ πιθανό να γίνει ανεκτή και η χρήση γλωσσών πέραν της τουρκικής και στα έντυπα των προεκλογικών εκστρατειών.

Πηγή: Today's Zaman