Τουρκία: Δημοσκόπηση για το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου
Μία δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στην Τουρκία, αναφορικά με το συνταγματικού περιεχομένου δημοψήφισμα που θα γίνει την 12η Σεπτεμβρίου, έδειξε πρώτη φορά ότι είναι πολύ μικρή η διαφορά ανάμεσα στους υπέρμαχους των τροπολογιών στο Σύνταγμα (επιδιωκομένων απ την κυβέρνηση) και αυτούς που τάσσονται κατά, κάτι που ενθαρρύνει την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του 2011. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε για την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Sozcu»απ το Ινστιτούτο «Sonar» μεταξύ πρώτης και εννέα Αυγούστου, με συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων εκλογέων σε 25 επαρχίες. Το «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα υπολογίστηκε στο 50,9%, ενώ το «ναι» στο 49,1%. Δημοσκόπηση πριν λίγο καιρό είχε, μάλιστα, δείξει πρακτικά ισοψηφία ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Η κυβέρνηση θέλει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και να «ευθυγραμμιστεί» με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ (ανθρώπινα δικαιώματα κ.λπ.).

Τυχόν νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου θα ήταν «ήττα» για την κυβέρνηση, αντιμέτωπη με βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2011, το αργότερο τον Ιούλιο, σχολιάζουν οι πολιτικοί παρατηρητές στην Άγκυρα.

Ένα 5% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν ότι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει, τί θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, ή και θα απόσχουν

 Πηγή:ΕΡΤ