Τουρκία-Ελλάδα: "Αλυσίδα Ειρήνης" από το Τσεσμέ στη Χίο

Ανακοινώθηκε η δημιουργία "Αλυσίδας Ειρήνης" μήκους 9 μιλίων με σκάφη μεταξύ του Τσεσμέ (Çeşme) της Τουρκίας και της Χίου.

Η Θεματικος Αντι-περιφεριαρχης Β.Αιγαίου Λίτσα Λύκου, η Γραμματέας του Δημαρχείου της Χίου Ρένα Δαμίγου, και η πρόεδρος της οργάνωσης ελληνοτουρκικής φιλίας "Λυσιστράτη" με έδρα την Αθήνα Έλλη Σεμοήλογλου, επισκέφτηκαν το Δήμαρχο του Τσεσμέ Φαΐκ Τουτουντζούογλου (Faik Tütüncüoğlu).

Η πρόεδρος της "Λυσιστράτης", κα Σεμοήλογλου, παρείχε πληροφορίες στη συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή του κυβερνήτη του Τσεσμέ Τζαφέρ Σαριλί (Cafer Sarılı), σχετικά με την επικείμενη υλοποίηση του σχεδίου "Αλυσίδα Ειρήνης Τσεσμέ-Χίου" τον Ιούλιο.

Η Σεμοήλογλου, θέλοντας να εκφράσει την ενίσχυση, μέσω του σχεδίου αυτού, του αισθήματος της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών που ζουν στις δύο ακτές της περιοχής αυτής του Αιγαίου, δήλωσε:

"Στο σχέδιο αυτό, τα σκάφη που θα ξεκινούν από τη Χίο και το Τσεσμέ αντίστοιχα, θα συναντιούνται στη μέση και θα δίνουν το μήνυμα στους πολιτικούς και περιφερειακούς ηγέτες των δύο χωρών να συνεργαστούν για την ειρήνη, το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη. 4,5 μίλια από το Τσεσμέ, 4,5 μίλια από τη Χίο θα επικυρωθεί ένα νέο έδαφος με μια γέφυρα αποτελούμενη από σκάφη. Πρέπει να χτίσουμε όλοι μαζί αυτή την αλυσίδα ειρήνης. Όσο αφορά την ελληνική πλευρά, έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες."

Η Σεμοήλογλου δήλωσε, ότι προκειμένω να ακουστεί παγκοσμίως, τόσο το όνομα της Χίου όσο και του Τσεσμέ μέσω του προγράμματος, θα γίνει αίτηση για επίσημη καταχώρηση παγκόσμιου ρεκόρ της αλυσίδας ειρήνης που θα δημιουργηθεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.

Ο Δήμαρχος του Τσεσμέ Φαΐκ Τουτουντζούογλου εκφράζοντας τη συνεχή υποστήριξή του για τη διατήρηση των καλών σχέσεων των λαών του Τσεσμέ και της Χίου, πρόσθεσε τα εξής:

"Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στην ελληνοτουρκική φιλία. Επειδή οι γείτονες χρειάζονται πάντα ο ένας τον άλλο. Το πρόβλημα της γειτονικής Ελλάδας, είναι και δικό μας πρόβλημα. Ξέρω ότι και οι Έλληνες φίλοι μας σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Είτε οικονομικό, είτε πολιτικό είναι το πρόβλημα, εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε. Εύχομαι, διοργανώνοντας ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις, και οι δύο λαοί να ενώνονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους."

Η Λίτσα Λύκου, Θεματικος Αντι-περιφεριαρχης Β.Αιγαίου εξέφρασε ότι συμμερίζεται τα συναισθήματα του Δημάρχου του Τσεσμέ, Τουτουντζούογλου.

Ο κυβερνήτης του Τσεσμέ Τζαφέρ Σαριλί δήλωσε ότι η υλοποίηση του σχεδίου της "Αλυσίδας Ειρήνης" θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί με τις απαραίτητες άδειες.

Η ελληνική αποστολή, ύστερα από τη συνάντηση στο δημαρχείο, επισκέφτηκε την Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου που βρίσκεται υπό ανακαίνιση, και τον Οίκο του Ελληνικού Νεκροταφείου της γειτονιάς Çiftlik.