Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση 2010

Την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανέλαβε η Ισπανία την 1η Ιανουαρίου 2010. Οι Ισπανοί θα μοιραστούν την προεδρία με τον Μόνιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπουί και την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας Κάθριν Άστον.

 

Η προεδρία της ΕΕ χάνει τη σημασία της όταν πρόκειται για κρίσιμα θέματα όπως η Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος δήλωσε ότι αποδέχονται αυτή την αλλαγή και ότι θα σεβαστούν τον ηγετικό ρόλο του Βαν Ρομπουί. Ο Ισπανός υπουργός δήλωσε έτοιμος να μοιραστεί τις εμπειρίες του με την ύπατο αρμόδιο Άστον η οποία δεν είναι πολύ έμπειρη κυρίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο διπλωματικό χώρο. Μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι η πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Ο Μορατίνος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο στόχος μου, το όραμά μου και το θέμα που θέλω να εστιαστώ είναι η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους με βάσει την ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ».

Ενώ ο Πρωθυπουργός της προεδρεύουσας χώρας Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο δήλωσε χαρακτηριστικά «Η Ισπανία αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό την προεδρία της ΕΕ για να βγάλει την Ευρώπη από την οικονομική κρίση και για να κάνει τους πολίτες της Κοινότητας να νιώθουν ταυτισμένοι με το Ευρωπαϊκό σχέδιο».

Μια άλλη προτεραιότητα της Ισπανίας κατά την προεδρία της στην ΕΕ θα είναι η διεύρυνση. Η Ισπανία η οποία θέλει να καθορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Κροατίας είναι υπέρ της προόδου των ενταξιακών διαβουλεύσεων με την Τουρκία.

«Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Μορατίνος και αφού έκανε λόγο για νέα επιτάχυνση στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο επισήμανε ότι ελπίζουν να σημειώσουν πρόοδο.

Στο σημείο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεργασία τις ισπανικής κυβέρνησης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ρομπουί ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι είναι αντίθετος με την ένταξη της Τουρκίας. Εντωμεταξύ ενώ εικάζεται ότι η πιο πολύπλοκη ατζέντα διεύρυνσης για την Ισπανία η οποία ανέλαβε την προεδρεία της Κοινότητας από την 1η Ιανουαρίου θα είναι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο ισπανικός τύπος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την Ankara ως «πέτρα μέσα στο παπούτσι για την ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα The Christian Science Monitor έκανε νύξη στην στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ.

Ο Σουηδός υπουργός ισχυρίστηκε ότι εφόσον η Κοινότητα είναι σοβαρή στο θέμα του παγκόσμιου ρόλου που διαδραματίζει και των ευθυνών της πρέπει να καταβάλει προσπάθεια και για τον σχεδιασμό ενός παγκόσμιου διοικητικού συστήματος.

Ο Μπιλντ στα πλαίσια αυτά επισήμανε ότι όταν τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας η ΕΕ δεν θα εστιαστεί πλέον στα θεσμικά ζητήματα και μόνο τότε η Κοινότητα θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι είναι ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής.

«Αυτό που έχει ρόλο κλειδί όσον αφορά την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή δεν είναι η συναρμολόγηση των διαφορετικών κομματιών της νέας θεσμικής δομής αλλά ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός και πρόσθεσε ότι θα δείξει ο χρόνος εάν θα είναι διαφορετική ή όχι η εφαρμογή της Κοινότητας.

Η Ευρώπη από το 1950 μέχρι την Ευρωπαϊκή επανάσταση το 1989 χαρακτηρίζονταν από την Δυτική Ευρώπη. Στα μετέπειτα χρόνια η βρέθηκε υπό την επιρροή της διεύρυνσης και των θεσμικών καινοτομιών. Αυτή η περίοδος ήταν επιτυχημένη όσον αφορά την εδραίωση της ειρήνης, της ευημερίας, της ανωτερότητας του δικαίου καθώς και της αντιπροσώπευσης των εκατομμυρίων ευρωπαίων. Ο Καρλ Μπιλντ συνέχισε λέγοντας:

«Όμως τώρα πρέπει να ετοιμάσουμε την πορεία της Ευρώπης για να μπορέσει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή και συνέταιρο. Τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την ειρήνη και την ευημερία είναι πολύ σημαντικά για τον ρόλο που διαδραματίζουμε στον κόσμο. Εφόσον θεωρηθούμε αποτυχημένοι στο θέμα αυτό θα πληγεί η αξιοπιστία της ΕΕ».

 

Έκανε επίσης νύξη στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Σπάνιες πορείες έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο η ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα. Η αντίθεση ορισμένων κύκλων σε αυτό είναι ξεκάθαρη. Παρόλο αυτά είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η ΕΕ με την Τουρκία στους κόλπους της θα είναι πιο δυνατή και πιο αξιόπιστος πρωταγωνιστής στον κόσμο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ στον επίλογο του άρθρου του έγραψε τα εξής:

«Η επιτυχία της ΕΕ μέχρι σήμερα βασίζεται στην προθυμία της να διευρύνει το εύρος και το βάθος των διαφορετικών επιθυμιών της. Το να κλείνει η Κοινότητα τις πόρτες της στα νέα μέλη, να προσκολλάει στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών και να θεωρεί τον εξωτερικό κόσμο ως απειλή θα σημαίνει ότι παραιτείται από την ιστορική της ευθύνη».

Πηγή:ΤΡΤ

 

 

 

 

 

Booking.com