Τουρκία: Κατακόρυφη άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο
Η τουρκική βιομηχανική παραγωγή, βασικός δείκτης για την ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε κατακόρυφη άνοδο το Νοέμβριο όπως ανέμεναν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας το συνεχές momentum της γοργά αναπτυσσόμενης οικονομίας της Τουρκίας, παρά τη μείωση της ζήτησης στην ευρωζώνη.

Τα στοιχεία από την στατιστική υπηρεσία Tuik, εμφάνισαν ότι η παραγωγή σημείωσε άνοδο 8,4% σε σχέση με το περασμένο έτος, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Ωστόσο, τα στοιχεία εμφάνισαν ακόμη ότι η παραγωγή υποχώρησε 8,6% το Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, υποδηλώνοντας πως η τουρκική βιομηχανία μπορεί να αρχίσει να «αισθάνεται» τις επιδράσεις από την επιδείνωση του κλίματος παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, την κύρια αγορά για τις εξαγωγές της.

Η παραγωγή του Νοεμβρίου σε ετήσια βάση ήταν υψηλότερη από το 7,3% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παραγωγή διευρύνθηκε σημαντικά σε όλους τους κλάδους. Η αύξηση 16,9% στην ηλεκτρική παραγωγή και διανομή, έδωσαν την πιο ισχυρή συνεισφορά στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ η αύξηση 7,6% στην παραγωγή μεταλλευμάτων και 2,9% στην μεταποίηση, έδωσαν επίσης σημαντική ώθηση.

Πηγή:www.capital.gr