Τουρκία: Μεγάλωσε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, για τους πρώτους πέντε μήνες του 2011,αυξήθηκε κατά 20 δις. 435 εκατομμύρια δολάρια και έφτασε στα 37 δις. 274 εκατομμύρια δολάρια,σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε τον ισολογισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, για τους πρώτους πέντε μήνες του 2011.Το 2010 για το ίδιο διάστημα το έλλειμμα ήταν 16 δις. 839 εκατομμύρια δολάρια.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε από την αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Το τουρκικό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Zafer Caglayan, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες για το ραγδαίως αυξανόμενο έλλειμμα της χώρας.

«Εργαζόμαστε με βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», δήλωσε ο Caglayan στους δημοσιογράφους αμέσως μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων που απέδειξαν ότι το έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση το Μάιο, στα 7,76 δισ. δολάρια.

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας έφθασε τον Μάιο στο ρεκόρ των 10,1 δισ. δολαρίων, με τις εισαγωγές να αυξάνονται 42,6%, τέσσερις φορές σχεδόν πάνω σε σχέση με τις εξαγωγές οι οποίες αυξήθηκαν κατά 11,7%. Οι τουρκικές εξαγωγές έχουν μάλιστα μειωθεί παρά το γεγονός ότι η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 19% από τον περασμένο Νοέμβριο, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση την οποία τροφοδοτεί ο υπέρμετρος τραπεζικός δανεισμός. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ.