Τουρκία: Νέο Υπουργείο για θέματα της ΕΕ
Η Τουρκία πρόκειται να συστήσει ένα υπουργείο αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Το υπουργείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίζει τα θέματα που σχετίζονται με την τουρκική υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ", δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του από την έδρα του κόμματός του στην Αγκυρα.

Προς το παρόν τα θέματα της χώρας που σχετίζονται με την ΕΕ υπάγονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών. Η Τουρκία, που ξεκίνησε ενταξιακές συνομιλίες το 2005, έχει μείνει πολύ πίσω αφού από τα 35 πολιτικά κεφάλαια τα οποία πρέπει να εξεταστούν δεν έχουν ανοίξει περισσότερα από 13 και δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα.

Οκτώ από τα 35 κεφάλαια έχουν "παγώσει" και η Τουρκία έχει τιμωρηθεί λόγω της άρνησής της να ανοίξει τα λιμάνια της σε ελληνοκυπριακά πλοία, ενώ η Γαλλία έχει μπλοκάρει μερικά ακόμα κεφάλαια λόγω της αντίθεσής της με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Το συντηρητικό ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν φαίνεται να είναι το φαβορί των εκλογών της 12ης Ιουνίου με βάση τις δημοσκοπήσεις.

ΑΠΕ