Σκληρές κυρώσεις της Τουρκίας σε βάρος του Ισραήλ
«Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες, οι διπλωματικές σχέσεις θα υποβαθμιστούν στο επίπεδο β’ γραμματέα» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

Η απόφαση της Τουρκίας ελήφθη μετά την διαρροή της έκθεσης των ΟΗΕ για το Mavi Marmara και αφού το Ισραήλ δεν εκπλήρωσε τα αιτήματα της Τουρκίας.

Η Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος της ισραηλινής πλευράς.Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι οι σχέσεις δεν θα εξομαλυνθούν αν δεν εκπληρωθούν τα αιτήματα της Τουρκίας.Η Τουρκία ζητούσε από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την θανάσιμη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων σε στολίσκο που είχε προορισμό τη Γάζα.

Σημαντικά σημεία της ανακοίνωσης του υπουργού Εξωτερικών ήταν τα εξής:

-Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

-Η Τουρκία ως χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο θα λαμβάνει κάθε μέτρο, το οποίο κρίνει αναγκαίο στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

-Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα. Θα εξασφαλίσει την εξέταση του αποκλεισμού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Davutoğlu αναφερόμενος στην διαρροή της έκθεσης Mavi Marmara στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, σάστισε με αυτήν την εξέλιξη.

Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε και την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των τουρκικών αιτημάτων για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

«Εξαρχής η στάση μας απέναντι σε αυτή την άνομη στάση του Ισραήλ ήταν ξεκάθαρη και με αρχές. Είναι γνωστοί οι όροι μας, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν θα εξομαλυνθούν αν δεν καλυφθούν αυτοί. Στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, το Ισραήλ σπατάλησε όλες τις ευκαιρίες που της δόθηκαν. Πλέον ήρθε η στιγμή η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω του διεθνούς δικαίου, να υποστεί τις συνέπειες και να πληρώσει ένα τίμημα για τις άνομες ενέργειες της που αψηφούν την συνείδηση της ανθρωπότητας. Το τίμημα αυτό πρώτα απ’ όλα είναι η στέρηση της φιλίας της Τουρκίας.»

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν και θα ληφθούν αφορούν μόνο την στάση της υφιστάμενης ισραηλινής κυβέρνησης.