Τουρκία: Συλλήψεις δημοσιογράφων για την υπόθεση Εργκενεκόν
Οι δημοσιογράφοι Νεντίμ Σενέρ (Nedim Sener) και Αχμέτ Σικ (Ahmet Şık) συνελήφθησαν την Κυριακή με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση Εργκενεκόν. Η Εργκενεκόν, ή το Τουρκικό Γκλάντιο, όπως αναφέρεται εξαιτίας της ομοιότητάς του με το Ιταλικό Γκλάντιο, είναι ένα παράνομο δίκτυο που φέρεται να συστάθηκε με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση. Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν τεθεί υπό κράτηση μαζί με αρκετά άλλα άτομα -κυρίως μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας- την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση Εργκενεκόν. Έχουν μεταφερθεί τη φυλακή Metris της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Φιράτ, ο Ζεκεριγιά Οζ, γενικός εισαγγελέας στην έρευνα για την Εργκενεκόν, ανέφερε σε δήλωσή του την Κυριακή ότι, η πρόσφατη κράτηση ενός αριθμού δημοσιογράφων σαν μέρος της έρευνας για την Εργκενεκόν, δεν ήταν αποτέλεσμα των δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων των ατόμων αυτών, όπως θεωρούσαν πολλοί μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έγινε εξαιτίας αποδεικτικών στοιχείων που βρέθηκαν εις βάρος τους, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν λόγω του απόρρητου της εν εξελίξει έρευνας.

Ενώσεις δημοσιογράφων, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις συλλήψεις.

Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGC) το έτος 2011 αναμένεται σκοτεινότερο σε σχέση με το 2010, όσο αφορά την ελευθερία του Τύπου. "60 δημοσιογράφοι κρατούνται αυτή τη στιγμή στη φυλακή· περισσότεροι από 2000 δημοσιογράφοι διώκονται. Έχουν ξεκινήσει έρευνες εις βάρος 4000 δημοσιογράφων. Συνεχίζονται οι απειλές για τις ζωές δημοσιογράφων, και διώξεις με ποινές εκατοντάδων χρόνων φυλάκισης".
Σε ανακοίνωσή της η TGC τόνισε ότι αυξάνονται οι συλλήψεις και διώξεις εναντίον δημοσιογράφων σχετικά με εγκλήματα πάνω στις σκέψεις τους. Η νομοθεσία και οι απειλές για τη ζωή τους, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την άσκηση του επαγγέλματος αυτού, υποστήριξε η ένωση.

"Η κυβέρνηση φαίνεται να παραμένει παθητικός θεατής των απειλών ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν ενοχλείται από τη μη-απομάκρυνση της πηγής των απειλών. Εγκλήματα που αφορούν τη σκέψη αυξάνονται ξανά στη χώρα, με δημοσιογράφους να θέτονται υπό κράτηση, να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται".