Τουρκία: Συνεχίζονται οι δίκες μελών του δικτύου Εργκένεγκον
Δεκατρείς κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δημοσιογράφοι, δικάστηκαν την Τρίτη στην Τουρκία μετά την σύνδεση τους με μια οργάνωση που κατηγορείται ότι προσπαθούσε να ανατρέψει την φιλοϊσλαμική κυβέρνηση της χώρας.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και δύο πολύ γνωστοί δημοσιογράφοι που φημίζονται για τα διερευνητικά ρεπορτάζ τους και οι οποίοι κρατούνται από τον περασμένο Μάρτιο. Οι 13 περιλαμβάνονται στους εκατοντάδες δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, απόστρατους και εν ενεργεία, που έχουν ήδη δικαστεί στα πλαίσια της έρευνας του δικτύου, Εργκένεγκον.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η οργάνωση σχεδίαζε το 2003 να ρίξει την κυβέρνηση μέσω βομβιστικών και άλλων επιθέσεων που θα κλόνιζαν την εμπιστοσύνη στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και θα προκαλούσαν στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η δίκη έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία σχετικά με την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.

Ξένοι δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν την δίκη. Όσοι δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα στο δικαστήριο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέξω ζητώντας την απελευθέρωση των συναδέλφων τους και ανάρτησαν ένα πανό που έγραφε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελεύθερη κοινωνία χωρίς ελεύθερους δημοσιογράφους.

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερα από 300 άτομα στα πλαίσια τον ερευνών για το δίκτυο Εργκένεγκον.(Πηγή:voanews.com)