Τουρκία: "Θέλουμε το Αιγαίο περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας"

«Θέλουμε το Αιγαίο περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε εκ νέου εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πρόσφατες ενέργειες εκπροσώπων ενός μικρού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος της δεξιάς.

«Έχουμε πάντα την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με ειρηνικές μεθόδους που θα στηρίζονται στα κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές», είπε ο εκπρόσωπος και προσθέτει ότι «μέχρι να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να αποφεύγονται μονόπλευρες ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και μονόπλευρες ενέργειες που μπορεί να βλάψουν την θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών».

«Στο Αιγαίο υπάρχουν αλληλένδετα θέματα. Είναι σαφής η προσέγγιση της χώρας μας στη θάλασσα του Αιγαίου και αυτό το γνωρίζουν από κοντά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Οι παρατηρήσεις αυτές του εκπροσώπου ακολουθούν το θόρυβο που δημιουργήθηκε στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, από τους εκπροσώπους του μικρού δεξιού Κόμματος της Δημοκρατίας DP, που «κατήγγειλαν» ότι τα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, απέναντι από τα Δίδυμα πολύ κοντά στην Τουρκική ακτή «βρίσκονται υπό ελληνική στρατιωτική κατοχή», και τις ρητορικές εκκλήσεις για την ανάδειξη του θέματος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση .

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει "να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή"

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει "να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με "τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο που τις τελευταίες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα".

Ο Σ. Ουνάλ υπογράμμισε: "Υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα.

Η θέση της χώρας μας για τη θάλασσα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Επιθυμούμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Διατηρούμε την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για τη μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, με τρόπο ειρηνικό, που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα.

Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών, έχει μεγάλη σημασία αμφότερες οι πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες, που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών".

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, τέθηκε θέμα σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Στελέχη του "Δημοκρατικού Κόμματος" ισχυρίστηκαν ότι τα δύο νησιά "από το 2004 τελούν υπό την κατοχή της Ελλάδας".

Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από στελέχη του κόμματος επιχείρησαν χτες να επισκεφθούν με σκάφος, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Όταν δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, παρά μόνο με διαβατήριο, τα μέλη της ομάδας επέστρεψαν στην Τουρκία και δήλωσαν ότι "με διαβατήριο μπορέσαμε να πάμε σε τουρκικά νησιά".

ΑΠΕ

Booking.com