Τουρκία: «Θύελλα» συλλήψεων για στημένα παιχνίδια
Σκάνδαλο παρόμοιο με αυτό στην Ελλάδα έχει σκάσει στην Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε και περισσότεροι από 40 ύποπτοι συνελήφθησαν με τις κατηγορίες στησίματος αγώνων.

Όλοι κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε στήσιμο αγώνων για τη σεζόν 2010-11. Οι Αρχές της Τουρκίας έκαναν... ντου στην πρωταθλήτρια Φενέρμπαχτσε και συνέλαβαν μέλη της διοίκησης και τον ισχυρό άνδρα του συλλόγου, αλλά και τον αντιπρόεδρο Σεκίπ Μοστούρογλου. Όμως η Φενέρ δεν είναι η μοναδική ομάδα που εμπλέκεται, καθώς το ίδιο συνέβη τόσο με την Τραμπζονσπόρ, την Μπεσίκτας, τη Σιβασπόρ, όσο και με άλλους συλλόγους. Αξίζει να σημειωθεί πως η αστυνομία της Τραπεζούντας έκανε «ντου» και στα γραφεία του συλλόγου, ενώ τις τελευταίες ώρες βγαίνει προς τα έξω πως η αστυνομία έχει καλέσει και την Μπεσίκτας, αφού φέρεται να υπάρχει κάποια... συμμετοχή!

«Από το πρωί διεξάγεται έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης σε πολλές ομάδες. Ο πρόεδρος της ομάδας, Αζίζ Γιλντιρίμ, συνελήφθη μαζί με άλλους παράγοντες ομάδων στο πλαίσιο των ερευνών της εισαγγελίας. Η Φενέρμπαχτσε έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε πως σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο της και θα φανούν τα πραγματικά περιστατικά. Η ένδοξη και η λαμπρή ιστορία έχουν αποδείξει πως η ομάδα δεν συμμετείχε ποτέ σε άνομες πράξεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Φενέρ.

«Θύελλα» οι συλλήψεις

Από τις δαγκάνες των Αρχών δεν ξέφυγαν και ποδοσφαιριστές, καθώς συνελήφθησαν οι Ουμίτ Καράν (αθλητικός διευθυντής της Εσκισεχίσπορ) Σερκάν Καλίκ (Γκεντσελερμπιρλίγκι), Κορτσάν Σελικάι, Μεχμέτ Γιλντίζ και Σερζέρ Οζτούρκ. Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα και στα σπίτια των υπόπτων. Ο τελευταίος που συνέλαβε η αστυνομία είναι ο Εμανουέλ Εμενίκε, o οποίος πριν από λίγες μέρες πήρε μεταγραφή στη Φενέρ από την Καραμπούκσπορ.

Επίσης, συνελήφθη ο αντιπρόεδρος της Τραμπζονσπόρ, Νεβζάτ Σακάρ, αλλά δήλωσε πως δεν αληθεύει τίποτα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στο περιπολικό της αστυνομίας μπήκε και ο πρόεδρος της Σίβασπορ, Μαϊνούν Οντιακμάζ, ο αντιπρόεδρος της Φενέρ, Σεκίπ Μοστούρογλου, ο προπονητής τη Εσκισεχιρσπόρ, Μπουλέντ Ουγκούν. Αναλυτικά η λίστα των συλληφθέντων

Αζίζ Γιλντιρίμ (Πρόεδρος Φενέρ)

Σεκίπ Μοστούρογλου (Αντιπρόεδρος Φενέρ)

Μαϊνούν Οντικμαζ (Πρόεδρος Σίβασπορ)

Ταμίρ Γελκοβάν (Εκτ. Διευθυντής Φενέρ)

Κορτσάν Σεκάι (Παίκτης Σίβασπορ)

Αμπουραμάν Γιακούς (Πρώην πρόεδρος της Ντιγιαρμπακίρ)

Μπουλέντ Οιγκούν (Τεχν. Διευθ. Εσκισεχίρ)

Ουμίτ Καράν (Αθλ. Διευθ. Εσκισεχίρ)

Μεχμέτ Γιλντίζ (Παίκτης Εσκισεχίρ)

Μαχμούτ Μποζ (Παίκτης Γκεντσλερμπιρλιγκι)

Σεζέρ Οζτούρκ (Παίκτης Φενέρμπαχτσε)

Εμενίκε (Παίκτης Φενέρμπαχτσε)

Σερκάν Καλίκ (Τούρκος με γερμανική υπηκοότητα)

Ομέρ Ολκού (Γκιρενσπορ)

Λεβέν Ερίς (Τεχν. Διευθ. Άδανασπορ)

Σερντάρ Μπερκίν (Αθλ. Διευθ. Άδανασπορ)

Βολκάν Μπαχτσεκαπιλι (Ανιψιός τους Εμρέ Μπελόζογλου)

Ερνάν Ερτάς (Μάνατζερ Αλτάι)

Ταρίκ Οζερτέμ (Μάνατζερ)

Μπεσίρ Ακάρ (Αντιπρόεδρος της Μερσίν)

Μουράτ Τανίς (Αντιπρόεδρος της Μερσίν)

Οζντέν Αρσλάν (Μάνατζερ)

Μόνο νίκη και... πρωτάθλημα

To πρώτo ματς που είδε το φως της δημοσιότητας ως στημένο είναι το Σιβασπόρ-Φενέρπαχτσε. Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Τουρκίας με τη Φενέρ να θέλει μόνο τη νίκη για πάρει το τρόπαιο και τελικά επικράτησε εκτός έδρας με 4-3 και κατέκτησε τον τίτλο! Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες, αυτό σημαίνει ότι η Φενέρμπαχτσε χάνει το πρωτάθλημα και πέφτει κατηγορία!

Λουκέτο στο «Σουκρού Σαράτζογλου»

Το «Σουκρού Σαράτζογλου», έδρα της Φενέρμπατχσε, έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται να μπει κανείς μέσα καθώς δειξάγονται συνέχεια έλεγχοι. Οι κινήσεις στην Τουρκία, έγιναν όπως και στην Ελλάδα αφού ταυτόχρονα σε δώδεκα πόλεις της χώρας οι Αρχές πραγματοποίησαν αστραπιαίες κινήσεις και δεν έδωσαν χρόνο στους κατηγορούμενους ούτε να κρυφτούν!

Πηγή:Gazzetta.gr