Τουρκικά ΜΜΕ: «Τέλος εποχής» σηματοδοτεί ο θάνατος του Ερμπακάν

Ελληνικά

Ως «το τέλος μιας εποχής», στην πολιτική ζωή της χώρας αντιμετωπίζουν στην Τουρκία το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν.

Ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πολλοί από τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης που ξεκίνησαν την εμπλοκή τους στην πολιτική από το κίνημα του «Εθνική Άποψη» που ίδρυσε ο εκλιπών το 1969, υπογραμμίζουν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους τη μεγάλη συμβολή του Ερμπακάν στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής στην Τουρκία. «Ο Ερμπακάν ήταν ένας πολιτικός και επιστήμων που προσέφερε πολλά στην Τουρκία και έχει μια τιμητική θέση στην πολιτική της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού σημειώθηκε την παραμονή της 14ης επετείου του πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου του 1997, του τέταρτου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Τουρκίας, που το απομάκρυνε από την κυβέρνηση, σημειώνουν όλες σχεδόν οι εφημερίδες.

Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, γνωστός ως ο «δάσκαλος» ( «χότζας» στα τουρκικά) οργάνωσε πολιτικά το «αντιδυτικό» κίνημα που θέλησε να κρατήσει την Τουρκία μακριά από τη Δύση, αναπαράγοντας τη διαδεδομένη στον ισλαμικό κόσμο άποψη ότι η παρακμή οφείλεται στην προσπάθεια του ισλαμικού κόσμου να μιμηθεί τη Δύση.

Ο Νετζμετίν Ερμπακάν ήταν βασική συνισταμένη όλων των κυβερνήσεων συνασπισμού της δεκαετίας του 70 συνεργαζόμενος άλλοτε με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και άλλοτε με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ετσεβίτ που αποφάσισε την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ο ίδιος επηρέασε το πάγωμα των σχέσεων με την Ε.Ε., όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη.

Ως πρωθυπουργός - τις λίγες μέρες του 1996-7 αρνήθηκε την πρόσκληση για την συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Ακόμη και η κηδεία του που θα γίνει αύριο, γίνεται αφορμή για την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες για να προωθήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Ως πρωθυπουργός το 1997 προτίμησε να επισκεφθεί τον συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη για να τον στηρίξει έναντι των πιέσεων που δέχονταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους της PanAm πάνω από την Σκοτία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Booking.com