Τουρισμός: Φεύγουν οι Ρώσοι, έρχονται οι Τούρκοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θα είναι οι Τούρκοι τουρίστες που θα έρθουν φέτος για διακοπές στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν στο Capital.gr φορείς της τουριστικής αγοράς.

Τόσο στα ελληνικά παράκτια, όσο και σε προορισμούς της βόρειας Ελλάδας, οι τουρίστες από τη γειτονική χώρα έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους, ενώ τα χρήματα που αφήνουν σε τουριστικές επιχειρήσεις δίνουν ανάσα στα έσοδα και αντισταθμίζουν σε πολλές περιπτώσεις τις απώλειες από τη ρωσική αγορά (από όπου η πτώση στα έσοδα υπολογίζεται φέτος πως θα αγγίξει ακόμη και το 30%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Τούρκοι θεωρούνται από τους καλύτερους πελάτες, όχι μόνο στη Σύμη, που αποτελεί παραδοσιακό προορισμό ειδικά για όσους διαθέτουν "γερό βαλάντιο", αλλά και σε Μυτιλήνη, Χίο και Χαλκιδική. Αν και πολλοί από αυτούς κάνουν τριήμερες εκδρομές, εκμεταλλευόμενοι την κοντινή απόσταση από τα τουρκικά παράλια, όλο και πιο πολλοί επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να περάσουν όλες τους τις διακοπές στη χώρα, ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των τουριστικών εισπράξεων.

Ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού τονίζουν πως το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία έσωσε φέτος την παρτίδα, ειδικά στα νησιά, που συν τοις άλλοις είχαν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο κύμα μεταναστών, που σε πολλές περιπτώσεις έβαλε "φρένο" στις κρατήσεις από άλλες παραδοσιακές αγορές. Παράλληλα, η ραγδαία πτώση και του εσωτερικού τουρισμού έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι τουρίστες να είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι.

Ειδικά στη Χίο, η ροή τουριστών από την Τουρκία, που απέχει μόλις 20 λεπτά με το ταχύπλοο, θεωρείται πως έχει διασώσει την τουριστική αγορά του νησιού. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως πολλοί δήμοι σχεδιάζουν δράσεις για την τόνωση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία, προκειμένου στα επόμενα χρόνια ο αριθμός τους να αυξηθεί περαιτέρω. Για παράδειγμα η Μυτιλήνη, όπου τα τριήμερα "βουλιάζει" από Τούρκους τουρίστες, θέλει να προωθήσει τη σύνδεση λιμανιού της Πέτρας με το απέναντι λιμάνι του δήμου Κουτσούκουγιου με πλοίο και ταυτόχρονα προτείνει την τουριστική αξιοποίηση των έργων υποδομής της ευρύτερης περιοχής Λέσβου – Αϊβαλί, όπως τη λειτουργία της πύλης εισόδου της Πέτρας, την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου του Αδραμυτίου και την ολοκλήρωση της νέας ταχείας οδικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης – Σμύρνης.

Στην επισκεψιμότητα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα βοηθά το πρόγραμμα για απλουστευμένη γρήγορη βίζα, που συνεχίστηκε και τη φετινή σεζόν, ενώ το κόστος της βίζας για τους τουρίστες παρέμεινε στα 35 ευρώ. Πάντως δεν λείπουν και τα προβλήματα για τις υπόλοιπες θεωρήσεις (με το κόστος στα 65 ευρώ), καθώς το νέο σύστημα έκδοσης βίζας που απαιτεί τη φυσική παρουσία του αιτούντος, ώστε να λαμβάνονται τα βιομετρικά του στοιχεία, έκανε τις διαδικασίες πιο αργές.

Η αύξηση από τουριστών από τη γειτονική χώρα είχε αρχίσει να γίνεται πιο έντονη το 2013, όταν σημειώθηκαν 830 χιλ. αφίξεις από την Τουρκία, με την αύξηση σε σύγκριση με το 2012 να της τάξης τού 38%. Η μεγαλύτερη αύξηση (50,3%) σημειώθηκε στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Έβρο, ενώ και την προηγούμενη σεζόν το κύμα των εισόδων συνεχίστηκε. Φέτος (στοιχεία επταμήνου) ήδη καταγράφεται αύξηση 18% στα σύνορα με την Τουρκία (376.549 διελεύσεις μέχρι και τον Ιούλιο από 319.521 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι).
Βασιλική Κουρλιμπίνη