Τουρκία: 30 -32 νεκροί στην πόλη Τσίζρε
Τους 30 -32 έφτασαν οι νεκροί μέχρι χτες Πέμπτη στην κουρδική πόλη Τζίζρε της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου έχει επιβληθεί κατάσταση πολιορκίας, καθώς είναι σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι μαχητές του αντάρτικου PKK, όμως το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δηλώνει πως τουλάχιστον 20 θύματα είναι άμαχοι. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρικού και τηλεφωνίας και η κατάσταση επιδεινώνεται σε τέτοιο βαθμό που οι πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν ψωμί, ούτε έχουν πρόσβαση σε νερό. Τεράστιο είναι το πρόβλημα σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη χρονίως πασχόντων ή τραυματιών καθώς και η μεταφορά και ταφή των νεκρών.

Ωστόσο, την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σελάμι Ατίνοκ είπε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση του στρατού στην πόλη.

«Η χώρα οδεύει σε εμφύλιο πόλεμο», προειδοποίησε χτες Πέμπτη ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο ίδιος επιχείρησε να φθάσει οδικά στο Τζίζρε μαζί με αντιπροσωπεία 30 βουλευτών του κόμματος, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή στα όσα συμβαίνουν στην κουρδική πόλη. Ωστόσο, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τούς εμπόδισαν σταματώντας τους σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη (φωτογραφία).

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως η εισαγγελία του Ντιγιάρμπακιρ ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ντεμιρτάς καθώς άνοιξε έρευνα εις βάρος του για τέσσερις κατηγορίες σχετικά με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες -κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης από τέσσερα έως 19 χρόνια.

Εξάλλου η κ. Λεϊλά Ζάνα, βουλευτίνα του HDP και εμβληματική φυσιογνωμία των Κούρδων, σε ομιλία της στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ είπε: «Πεθαίνουμε σε μάχες εδώ και αιώνες. Είμαστε σε αυτοάμυνα. Όμως, φτάνει με τους θανάτους. Θ΄ αρχίσω απεργία πείνας αν δε σταματήσουν οι θάνατοι. Προτιμώ να πεθάνω εγώ, παρά να βλέπω τους ανθρώπους να πεθαίνουν».

Υπενθυμίζεται ότι η «έκρηξη» (αδιάκοπες επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά, πλήρης κατάρρευση της εκεχειρίας του PKK, βομβαρδισμοί στο βόρειο Ιράκ, συστηματικές νυχτερινές εθνικιστικές επιθέσεις κατά γραφείων HDP σε διάφορες πόλεις της χώρας) έρχεται σε προεκλογική περίοδο (κάλπες την 1η Νοεμβρίου). Επιδίωξη του ισλαμοαυατρχικού προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν είναι να το HDP να μην περάσει το 10% και να μείνει εκτός Βουλής, γιατί το τωρινό ψηλό ποσοστό του (11,3%) τον εμποδίζει στα ημιδικτατορικά προεδρικά του σχέδια.