Τουρκία: 666 γυναίκες σκότωσε η ενδοοικογενειακή βία
Σε διάστημα 3 χρόνων 666 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανέφερε η υπουργός Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής της Τουρκίας, Φατμά Σαχίν. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Υπουργείου Εσωτερικών, η Σαχίν τόνισε πως η ενδοοικογενειακή βία στοίχισε τη ζωή 155 γυναικών το 2012, 163 το 2011, 177 το 2010 και 171 το 2009.

Οι εν λόγω θάνατοι, όπως υπογράμμισε η Φατμά Σαχίν, δεν οφείλονται μόνο στη βία από μέρους του συζύγου αλλά από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 8 Μαρτίου  2013, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, νόμο που ενισχύει την προστασία των γυναικών εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο νέος νόμος που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση προβλέπει τη δημιουργία ειδικών κέντρων σε πολλές πόλεις και δωρεάν ιατρική βοήθεια στα θύματα.

Σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα σε δικαστή να εκδώσει διαταγή προστασίας (μιας γυναίκας) χωρίς πριν να ζητήσει αποδείξεις για άσκηση βίας και να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης προστασίας για τα θύματα.

Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει το 39% των γυναικών στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του 2011 των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα οι γυναίκες είναι θύματα «εγκλημάτων τιμής» που καταγράφονται κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Όμως πολλές φεμινιστικές οργανώσεις επέκριναν το κείμενο του νόμου που περιορίζεται μόνο στη νομική πλευρά του προβλήματος, χωρίς να προωθεί την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.