Τουρκία: Αίρεται η απαγόρευση της πρόσβασης στο YouTube
Η ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας αφαίρεσε σήμερα από τον κατάλογο των επισήμως απαγορευμένων διαδικτυακών τόπων τον YouTube, κάτι που σημαίνει πως οι χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε αυτόν, αφού το ανώτατο δικαστήριο χαρακτήρισε τον αποκλεισμό παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δημοφιλής ιστότοπος μετάδοσης βίντεο θα είναι προσβάσιμος για τους χρήστες στην Τουρκία εντός της ημέρας, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένα στέλεχος στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καθώς η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου παραλήφθηκε σήμερα η αποκατάσταση της πρόσβασης στον YouTube θα γίνει αργότερα εντός της ημέρας», είπε.

Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στους ιστοτόπους YouTube και Twitter επιβλήθηκε μετά τη δημοσίευση μέσω αυτών παράνομα υποκλαπεισών συνδιαλέξεων που υποτίθεται πως αποκάλυπταν διαφθορά στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού Ερντογάν. Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στον Twitter είχε αρθεί τον Απρίλιο.

Η απαγόρευση της πρόσβασης στον YouTube είχε επιβληθεί την 27η Μαρτίου, ενόψει των τοπικών εκλογών και μετά την αποκάλυψη μέσω αυτού μιας συζήτησης κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού περί μιας ενδεχόμενης τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ο Ερντογάν καταδίκασε τη συγκεκριμένη υποκλοπή κάνοντας λόγο για πράξη εσχάτης προδοσίας. Βγήκε νικητής από τις τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

ΑΜΠΕ