Τουρκία: Aντιδημοκρατική η αποπομπή του Μόρσι
Η Τουρκία χαρακτήρισε σήμερα αντιδημοκρατική την καθαίρεση, χθες το βράδυ από τον αιγυπτιακό στρατό, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και ζήτησε να απελευθερωθεί γρήγορα.

"Η αλλαγή εξουσίας στην Αίγυπτο δεν είναι αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης. Δεν δείχνει σεβασμό της δημοκρατίας και του νόμου", δήλωσε στην 'Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρετζέπ Μποζντάγ.
"Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να φθάσει κανείς στην εξουσία (...). Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη", δήλωσε, εκφράζοντας την ελπίδα "να επιστρέψει η Αίγυπτος στη δημοκρατία, σε μια δομή στην οποία να επικρατεί η λαϊκή βούληση".

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που εξελέγη δημοκρατικά πριν από ένα χρόνο, ανατράπηκε χθες από το στρατό και 300 εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί εναντίον μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται.
Η τουρκική ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση που είναι στην εξουσία εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, ήταν σημαντικός υποστηρικτής του ανατραπέντος προέδρου και των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε από την πλευρά του ως "παράνομη" την επέμβαση του στρατού.

"Η επέμβαση αυτή δεν πρέπει να αμαυρώσει τα δημοκρατικά κέρδη της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου" του 2011 στην Αίγυπτο, υπογράμμισε ο Νταβούτογλου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Κάλεσε εξάλλου τη νέα αιγυπτιακή διοίκηση να απελευθερώσει το συντομότερο τον ανατραπέντα πρόεδρο καθώς και τους συνεργάτες του. (ΑΜΠΕ)