Τουρκία: Έκθεση-καταπέλτης για την ελευθερία του Τύπου
Έκθεση-καταπέλτης για την Τουρκία από τον οργανισμό Freedom House που επικρίνει την κυβέρνηση Ερντογάν για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η έκθεση χαρακτηρίζει την Τουρκία ως μία «μερικώς ελεύθερη χώρα» και αναμένεται να παρουσιαστεί ολόκληρη σήμερα στην Ουάσινγκτον με θέμα: «Η Δημοκρατία σε κρίση: Διαφθορά, Μέσα Ενημέρωσης και Εξουσία στην Τουρκία».

Η έκθεση είναι άκρως επικριτική για την τουρκική κυβέρνηση, αφού την κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί με λανθασμένο τρόπο τα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να περιορίσει την δημόσια συζήτηση για τις δράσεις της κυβέρνησης και να τιμωρήσει δημοσιογράφους αλλά και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που αμφισβητούν την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι προσπάθειές της να ελέγχει μια ελεύθερη συζήτηση αποξενώνει περαιτέρω τους πολίτες της Τουρκίας και κατά αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της χώρας», τονίζεται στην έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι «θα μπορούσε, επίσης, να θέσει σε κίνδυνο την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη και την ισχυρή συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

O Ντέϊβιντ Κράμερ, πρόεδρος του οργανισμού Freedom House, δήλωσε ότι «η κρίση Δημοκρατίας που περνάει η Τουρκία δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα» και μίλησε για τις επιθέσεις και την πίεση που αντιμετωπίζουν στην χώρα τα ΜΜΕ.

Στην έκθεση δίνονται συστάσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για το πώς πρέπει να υποστηριχθεί η Δημοκρατία στην Τουρκία.

Τέλος, σε άλλη πρόσφατη έκθεση του Freedom House  για την κατάσταση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «μερικώς ελεύθερη χώρα», βαθμολογούμενη με 3 βαθμούς στα πολιτικά δικαιώματα και 4 στις πολιτικές ελευθερίες. Σημεθιώνεται ότι η κλίμακα είναι από 1 έως 7, με άριστα το 1.