Τουρκία: Επικύρωθηκαν οι καταδικαστικές αποφάσεις για την "Βαριοπούλα"
Το τουρκικό Εφετείο επικύρωσε χθες τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος ανώτατων απόστρατων αξιωματικών του στρατού για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν πριν από μία δεκαετία. 

Το δικαστήριο, ωστόσο, ανέτρεψε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος δεκάδων λιγότερο προβεβλημένων κατηγορούμενων ανάμεσα στους περισσότερους από 300 αξιωματούχους που καταδικάστηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση "Βαριοπούλα".

Η "επιχείρηση Βαριοπούλα" προέβλεπε, μεταξύ άλλων, βομβιστικές επιθέσεις σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις--ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός χώρας μέλους του ΝΑΤΟ--υπήρξαν, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, επί δεκαετίες οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες της τουρκικής κοσμικής εξουσίας και πραγματοποίησαν τρία πραξικοπήματα την περίοδο 1960-1980, ενώ άσκησαν πιέσεις στην ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει την εξουσία το 1997.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2002, το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κυβερνά με την επιρροή του στρατού προχωρώντας σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους υπόπτους για σχεδιασμό πραξικοπήματος από τις τάξεις του στρατού μέσω των δικαστηρίων, σχολιάζει το πρακτορείο.

Με τη σημερινή απόφαση, το Εφετείο επικύρωσε την 20ετή ποινή κάθειρξης που έχει επιβληθεί πρωτόδικα στον κυρίως ύποπτο της επιχείρησης "Βαριοπούλα", τον απόστρατο στρατηγό Τσετίν Ντογκάν, τον πρώην αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας Ιμπραϊμ Φιρτίνα και τον απόστρατο ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ.

Ανάμεσα σε άλλους προβεβλημένους αξιωματούχους των οποίων οι καταδικαστικές αποφάσεις επικυρώθηκαν είναι ο απόστρατος στρατηγός Ενγκίν Αλάν, ο οποίος εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2011 με το εθνικιστικό κόμμα MHP, και ο απόστρατος στρατηγός Μπιλγκίν Μπαλανλί που επρόκειται να γίνει διοικητής της Αεροπορίας προτού συλληφθεί.