Τουρκία: Έρευνα για συνωμοσία για τη δολοφονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Πληροφορίες για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου εξετάζει εισαγγελέας της 'Αγκυρας, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Χουριέτ" http://www.hurriyetdailynews.com.

Η έρευνα άρχισε έπειτα από επιστολή η οποία εστάλη από την επαρχία Καϊσερί της κεντρικής Ανατολίας και στην οποία αναφερόταν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα γίνει στόχος δολοφονικής απόπειρας στις 29 Μαΐου, κατά την 560ή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Ένας άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση στο πλαίσιο της υπόθεσης και έρευνες διεξάγονται για την ανεύρεση δύο άλλων. Όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές, οι ύποπτοι έφθασαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη από την επαρχία Καϊσερί.
Ο ύποπτος που βρίσκεται υπό κράτηση και ο οποίος αναφέρεται από την Χουριέτ με τα αρχικά Σ.Α., αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί συγγενείς και πως δεν είχε καμιά πρόθεση ούτε σχέδιο να δολοφονήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ο φάκελος της υπόθεσης που είχε ανοίξει ένας εισαγγελέας της επαρχίας Καϊσερί διαβιβάσθηκε στην εισαγγελία της 'Αγκυρας. Η έρευνα αποκάλυψε πως μια άλλη επιστολή είχε σταλεί σε εισαγγελείς το 2008, στην οποία αναφερόταν πως ο Σ.Α. σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ενδεχόμενη σχέση του σχεδίου δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη δράση της παρακρατικής οργάνωσης ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση.