Τουρκία: Ερντογάν κατά δημοσιογράφων
Στο προσφιλές "θέμα" του, τις επιθέσεις κατά του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, επανήλθε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας ως «συνεργούς» στον θάνατο του Τούρκου εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ επειδή αναδημοσίευσαν φωτογραφίες από την ομηρεία του.

«Τα ιδρύματα του Τύπου, που άνοιξαν τις σελίδες τους και τις εικόνες τους στην προπαγάνδα των τρομοκρατών, ήταν συνεργοί στον φόνο του εισαγγελέα μας», κατήγγειλε ο Ερντογάν. Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον τεσσάρων εφημερίδων με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή δημοσίευσαν τη φωτογραφία που έδειχνε έναν ένοπλο της αριστερής οργάνωσης Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο (DHKP-C) να έχει κολλήσει το πιστόλι του στον κρόταφο του εισαγγελέα.

Η δραματική ομηρεία του Κιράζ μέσα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου κράτησε πάνω από έξι ώρες. Ο δικαστικός και οι δύο απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας. Οι αρχές κατηγορούν τις εφημερίδες επειδή αναδημοσίευσαν την επίμαχη φωτογραφία που είχαν ανεβάσει στο Twitter οι δράστες.

«Καταδικάζω έντονα τα όργανα του Τύπου που τάχθηκαν στο πλευρό των τρομοκρατών», είπε ο Ερντογάν επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί σε χώρα της Δύσης. «Οι δυτικές χώρες που θεωρούνται λίκνα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων δεν θα ανέχονταν μια τέτοια κατάσταση. Σε αυτές τις χώρες, τα ιδρύματα του Τύπου που γίνονται όργανα της προπαγάνδας της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών θα αντιμετώπιζαν επίσημη διαταγή απαγόρευσης», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της ομηρείας του εισαγγελέα η Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) είχε απαγορεύσει στα τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν ζωντανά εικόνες. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) είχε καταγγείλει το νέο αυτό κρούσμα λογοκρισίας από την τουρκική κυβέρνηση.

Αυγή