Τουρκία: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γερμανικές εκλογές
Παρά το γεγονός ότι η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τα ευρωπαϊκά θέματα να χάνουν έδαφος προς όφελος των Μεσανατολικών, οι εκλογές στη Γερμανία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Τουρκία, εξαιτίας της σημασίας που έχει η χώρα αυτή ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. 

Οι επανειλημμένες δηλώσεις που έχει κάνει η 'Αγγελα Μέρκελ από το 2005 που ανέλαβε καγκελάριος για τη θέση της περί «ειδικών σχέσεων» της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι ένταξη, έχουν προκαλέσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκεια της 'Αγκυρας. Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει κατά καιρούς στην 'Αγκυρα και οι δηλώσεις της Μέρκελ για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε τις θετικές απόψεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η επιλογή αυτή της 'Αγκυρας είχε εκφραστεί και στην εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία στις εκλογές του 2009. Θεωρείται ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι στη Γερμανία, που υπολογίζεται ότι αριθμούν 600-800.000, κατά 50% τάσσονται υπέρ του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αν και τον τελευταίο καιρό αναφέρεται μια τάση αύξησης της δύναμης των Χριστιανοδημοκρατών.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι προτιμούν σήμερα κατά 42,9% τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό που έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες στις τουρκικές ψήφους. Το 11% που είχαν οι Χριστιανοδημοκράτες από τους Τούρκους ψηφοφόρους το 2009, εμφανίζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις να έχει ανέβει στο 20,3%.

Πάντως στις εκλογές του 2009 η συμμετοχή των Τούρκων ψηφοφόρων ήταν της τάξης του 30%, τη στιγμή που η γενική συμμετοχή στις εκλογές ήταν 81,5%. Σημειώνεται ότι υπάρχουν 60 Τούρκοι υποψήφιοι για την ανάδειξη των μελών της Μπούντεσταγκ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι 6 από αυτούς μπορεί να εκλεγούν. Το 2009 είχαν μπει στη Βουλή 4 Τούρκοι υποψήφιοι.