Τουρκία: Καμία αμνηστία για τα μέλη του ΡΚΚ
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί γενική αμνηστία στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ξεκαθάρισε σήμερα η τουρκική κυβέρνηση.«Η δήλωση του πρωθυπουργού (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) ήταν σαφέστατη. Η γενική αμνηστία δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται αναφορικά με την προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, που έχει παγώσει το τελευταίο διάστημα.
Ο Ερντογάν έχει απορρίψει κατ' επανάληψη την ιδέα να χορηγηθεί γενική αμνηστία.

Πέρυσι τον Μάρτιο είχε δηλώσει ότι «δεν είναι δυνατόν να δώσουμε χάρη σε δολοφόνους».
Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ομιλία που εκφώνησε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στο Ντιγιάρμπακιρ, παρουσία του ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Συνηγορώντας υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης ο Ερντογάν έκανε λόγο για «την ημέρα όπου οι άνθρωποι (σ.σ. οι μαχητές του ΡΚΚ) θα έχουν εγκαταλείψει τα βουνά και οι φυλακές θα είναι άδειες».

«Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια μελλοντική προσδοκία. Δεν επαφίεται σε μας, στην κυβέρνηση, να αδειάσουμε τις φυλακές. Υπάρχει δικαστικό σύστημα στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Αρίντς.

Η γενική αμνηστία και κυρίως η χορήγηση χάρης στον ιστορικό ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των Κούρδων. (ΑΜΠΕ)