Τουρκία: Καταδικάστηκε επειδή έμοιαζε με διαδηλώτρια
Μια Κούρδη πολιτικός 25 ετών, που εκλέχθηκε δήμαρχος φέτος, χαρακτήρισε γελοία την καταδίκη της σε 4 χρόνια και πλέον φυλάκισης, μετά τη δημοσίευση των λόγων της καταδίκης της από ένα δικαστήριο στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Ρεζάν Ζοουρλού, που εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης Λίτζε, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε 3 διαδηλώσεις το 2010 και το 2011 σε ένδειξη συμπαράστασης στους Κούρδους.

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ ανέφερε σήμερα ότι η νεαρή δήμαρχος καταδικάστηκε αφού οι δικαστές εκτίμησαν ότι το προφίλ της μύτης της και του στόματός της ήταν ίδια με αυτά μιας διαδηλώτριας που είχε καταγραφεί σε βίντεο.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι τα φρύδια, το κενό ανάμεσα στο άνω χείλος και η μύτη ή ακόμα και τα ζυγωματικά ενός προσώπου που συμμετείχε σε διαδήλωση και φορούσε τζιν παντελόνι, χακί μπουφάν με κουκούλα και καταγράφηκε ενώ πετούσε πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έμοιαζαν με εκείνα της Ζοουρλού.

Η Ζοουρλού, πανεπιστημιακός, διέψευσε ότι είναι το πρόσωπο που εμφανίζεται στο βίντεο και ότι είχε συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που αναφέρονται.

«Αυτή η καταδίκη είναι γελοία. Διαφορετικά πρόσωπα μπορούν να μοιάζουν. Δεν αποδέχομαι καμία από αυτές τις κατηγορίες» δήλωσε η ίδια σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ρεζάν Ζοουρλού είχε αποφυλακιστεί καθώς αναμένει την απόφαση του εφετείου.

«Δεν ήμουν παρά 21 ετών εκείνη την εποχή και δε θυμάμαι που βρισκόμουν τη στιγμή της διαδήλωσης αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν είχα συμμετάσχει» διευκρίνισε η ίδια.

Ο Ρεζάν Ζοουρλού έχει ήδη εκτίσει μια ποινή κάθειρξης 13 μηνών έχοντας καταδικασθεί για κατηγορίες τρομοκρατίας καθώς συμμετείχε σε μια άλλη διαδήλωση.

Σε αυτήν την υπόθεση, είχε καταδικασθεί καθώς κρίθηκε πως είχε διαπράξει εγκλήματα «για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)».

Η Ζοουρλού, που εκπροσωπεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξελέγη η νεότερη δήμαρχος της Τουρκίας συγκεντρώνοντας το 91% των ψήφων στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.