Τουρκία: Κατηγορίες για «τρομοκρατία» σε 36 διαδηλωτές
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες για πράξεις που χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» σε 36 διαδηλωτές που μετείχαν στο κύμα των βίαιων αντικυβερνητικών διαμαρτυριών που συγκλόνισαν την πόλη αυτή της Τουρκίας τον περσινό Ιούνιο, γράφει η εφημερίδα Χουριέτ.Οι άνθρωποι αυτοί διώκονται για μια σειρά από εγκλήματα και αδικήματα που κυμαίνονται από "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση" και "κατοχή επικίνδυνων ουσιών" ως την "τρομοκρατική προπαγάνδα", σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο επικαλείται η τουρκική εφημερίδα.

Σε αυτούς μπορεί να επιβληθούν ποινές που κυμαίνονται από 3 χρόνια φυλάκισης ως 58 χρόνια κάθειρξης.

Οι διαμαρτυρίες αυτές άρχισαν στις 31 Μαΐου του 2013 με την κινητοποίηση λίγων οικολόγων, οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην καταστροφή ενός πάρκου της Κωνσταντινούπολης, και μετατράπηκαν γρήγορα σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείτο για αυταρχικές τάσεις και ότι θέλει να "εξισλαμίσει" την τουρκική κοινωνία.

Κατά τις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από την αστυνομία, έχασαν την ζωή τους 6 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 8.000 και συνελήφθησαν χιλιάδες.

"Οι διαδηλώσεις που είχαν ξεκινήσει τον (περσινό) Μάιο ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό το στάδιο της δημοκρατικής αντίδρασης και έγιναν το πεδίο δράσης και προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων με την υποστήριξη περιθωριακών ομάδων", διευκρινίζεται στο κατηγορητήριο.

Τον περασμένο μήνα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης είχε ήδη οδηγήσει 255 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 7 ξένοι πολίτες, ενώπιον της δικαιοσύνης για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις αυτές.

Ελευθεροτυπία