Τουρκία: Με δακρυγόνα και αντλίες νερού απομακρύνθηκαν οι διαδηλωτές
Η τουρκική αστυνομία έκανε χθες χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσει ειρηνικούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο αποκλεισμένο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι την πλατεία μετά την επέμβαση της αστυνομίας.
Ο κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η συγκέντρωση ήταν παράνομη. «Δεν μπορώ να επιτρέψω μια διαδήλωση που δεν είχε εγκρίνει εκ των προτέρων», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ. «Δεν μπορώ να ενεργώ παράνομα».

Η οργάνωση διαμαρτυρίας Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ είχε καλέσει σε πορεία που θα κατέληγε σε μια προσπάθεια οι συμμετέχοντες να εισέλθουν στο Πάρκο Γκεζί, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο αφότου άρχισαν εκεί οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα τέλη του Μαΐου.
Η Πλατφόρμα ανέφερε πως το πάρκο πρέπει να επιστραφεί «στους αληθινούς ιδιοκτήτες του, δηλαδή όλους».

Η αστυνομική καταστολή σε βάρος μιας ομάδας πολιτών που διαδήλωσε εναντίον της σχεδιαζόμενης ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, μιας μικρής έκτασης με δένδρα στην Ταξίμ, πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που οι επικριτές του κατηγορούν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία.
Η καταστολή της αστυνομίας –η οποία έκανε χρήση σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ και δακρυγόνων εναντίον άοπλων διαδηλωτών– προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή.
Ο Μουτλού, μέλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχε ανακοινώσει μέσω Twitter πως το Πάρκο Γκεζί πρόκειται να ανοίξει ξανά σήμερα Κυριακή. (ΑΜΠΕ)