Τουρκία: Μία προεκλογική εκστρατεία πνιγμένη στο αίμα

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τουρκίας έσπευσε να επιρρίψει σε τρεις βολικούς αυτουργούς, την ευθύνη για την διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Άγκυρας, βοηθούμενη και από την απουσία ανάληψης ευθύνης: 

το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Κόμμα/Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C)...όμως το σύνθημα «Ερντογάν-Δολοφόνε» είναι σε όλα τα στόματα, καθώς συνεχίζονται σήμερα, δεύτερη ημέρα του εθνικού πένθους, που κήρυξε η Άγκυρα, σε κλίμα σπαραγμού, οι κηδείες των θυμάτων.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε να κάνει μία προεκλογική εκστρατεία πνιγμένη στο αίμα. Τρεις εβδομάδες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, ο απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες θύματα, Κούρδους στην πλειοψηφία τους, θύματα βομβαρδισμών, αμάχους και μαχητές του PKK μαζί, δολοφονημένους από φονιάδες του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, από επιθέσεις που η αστυνομία δεν επεδίωξε να εμποδίσει...Για τον ισλαμιστή αυτόν...η στρατηγική του φόβου φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδιστούν οι ψηφοφόροι να τον αποδοκιμάσουν για δεύτερη φορά», αναφέρεται στο σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας L' Humanite.

«Φωνάζοντας 'Ερντογάν Δολοφόνε', δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Άγκυρα την επομένη της επίθεσης...Όλοι οι ύποπτοι έχουν καθοριστεί: τζιχαντιστικές οργανώσεις ή το PKK, καθώς το εθνικιστικό κουρδικό κόμμα έγινε και πάλι ο υπ΄αριθμόν 1 εχθρός της εξουσίας. Ένα απλοϊκό σενάριο που αμφισβητείται από εκείνους που επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες που εργάζονται για ένα καθεστώς σε απελπισία, η στρατηγική του οποίου συνίσταται σήμερα στη αύξηση της έντασης πριν από τις νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Republicain Lorrain.

«Όλο και περισσότερο αυταρχικός, όσο αυξάνεται το κύμα αμφισβήτησης...ο Ερντογάν ποντάρει σε μία στρατηγική έντασης για να χαλυβδώσει τους οπαδούς του...Αυτή η επιλογή της αύξησης του χάσματος ανάμεσα στο "εμείς" και στο "αυτοί" οδηγεί σιγά-σιγά τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο...Αυτή η πολιτική οδηγεί τη χώρα στο πλήρες αδιέξοδο», γράφει ο Μαρκ Σεμό στο κύριο άρθρο της Liberation.

Το Ισλαμικό Κράτος «βλέπουν» πίσω από την επίθεση οι τουρκικές αρχές

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στην αναγνώριση του ενός εκ των δύο δραστών της επίθεσης.

«Αν δούμε τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε η επίθεση αυτή, θεωρούμε τις έρευνες για το Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) προτεραιότητά μας», σημείωσε ο Α. Νταβούτογλου.

«Ήταν σαφώς μια επίθεση αυτοκτονίας. Γίνονται τεστ DNA. Διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν εκεί οι καμικάζι. Βρισκόμαστε κοντά σε ένα όνομα, που δείχνει προς μια οργάνωση», σημείωσε επίσης.

Οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία θα διεξαχθούν, όπως προβλέπεται, παρά τη διπλή αυτή επίθεση αυτοκτονίας, πρόσθεσε εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου -το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- έχασε στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο για 13 χρόνια. «Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, οι εκλογές θα διεξαχθούν», είπε.

ΑΜΠΕ