Τουρκία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας φιλοδοξεί να παραμείνει στον προεδρικό θώκο τουλάχιστον ως το 2024, οπότε και συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο επί τρεις θητείες πρωθυπουργός τίμησε τον προκάτοχό του Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο ανταποκριτής του euronews Μπόρα Μπαϊρακτάρ μεταδίδει:
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος. Τώρα θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Στη συνέχεια αναμένεται να επιχειρήσει την άμβλυνση της πολιτικής έντασης που κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όπως δήλωσε, άλλωστε, θέλει να είναι ο πρόεδρος όλων των Τούρκων».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε και το μαυσωλείο του θεμελιωτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Η τελετή ορκωμοσίας στο κοινοβούλιο ήταν επεισοδιακή. Λίγο πριν την έναρξη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν.

Το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια. Κατηγορεί τον Ερντογάν για παραβίαση του συντάγματος, καθώς δεν παραιτήθηκε άμεσα από την πρωθυπουργία, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα στις 10 Αυγούστου.

Το αίτημα απορρίφθηκε, ενώ λίγο πριν την αποχώρηση των βουλευτών από την αίθουσα, ο κανονισμός της εθνοσυνέλευσης εκτοξεύθηκε προς το προεδρείο.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.