Τουρκία: "Πράσινο Φως" για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία
Εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για δικαίωμα στρατιωτικής δράσης σε Ιράκ και Συρία, προκειμένου να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 298 βουλευτές, έναντι 98 που την καταψήφισαν.

Παράλληλα, επιτρέπεται η χρήση τουρκικών αεροπορικών βάσεων για χτυπήματα κατά του Ισλαμικού Κράτους από ξένες δυνάμεις, όπως και η παρουσία ξένων χερσαίων δυνάμεων στο έδαφός της.

«Η αυξημένη επιρροή των ριζοσπαστικών ομάδων στη Συρία απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας. Στόχος της εντολής αυτής είναι να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από τις επιθέσεις στα σύνορά μας» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ στη Βουλή.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε προς το Σώμα ότι δεν αναμένονται «άμεσες κινήσεις».

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Με τον τούρκο ΥΠΕΞ επικοινώνησε ο ιρανός ομόλογός του Τζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να του εκφράσει τις επιφυλάξεις της Τεχεράνης για τον τρόπο δράσης που επελέγη.

Οι φλόγες του πολέμου έχουν κυριολεκτικά φτάσει μερικά μέτρα από τα σύνορα της Τουρκίας: Το Αΐν αλ Αράμπ -ή στα κουρδικά Κομπανί- φαίνεται με τα κιάλια από την τουρκική πλευρά, ενώ πολιορκείται από την ISIS.

Η θάλασσα προσφύγων που έχει κατακλύσει τη μεθόριο φέρνει στα όριά τους τις δυνατότητες υποδοχής των τοπικών υπηρεσιών.

Έτσι, η Άγκυρα είναι πλέον έτοιμη να περάσει από την ανθρωπιστική βοήθεια στην παραχώρηση των βάσεών της.

Επιπλέον, κινείται και προς το βήμα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων. Τέλος, και εξίσου κρίσιμο, δεν αποκλείεται η δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία και ευρύτερης ζώνης ασφαλείας με απαγόρευση πτήσεων.

Η Τουρκία είχε από νωρίς δηλώσει πρόθυμη για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισήμως, η δικαιολογία για μη περαιτέρω ανάμειξη ήταν η ομηρία των 49 Τούρκων που είχαν πιάσει στη Μοσούλη οι τζιχαντιστές κατά την προέλασή τους το καλοκαίρι. Οι 49 απελευθερώθηκαν πριν από μερικές ημέρες (το πώς αυτό επιτεύχθηκε είναι ακόμη άγνωστο).

Όμως ήταν η επίμονη πίεση στην Άγκυρα που φαίνεται ότι τελικά ότι λύγισε τον Ταγίπ Ερντογάν. Πίεση, τόσο από τις δυτικές κυβερνήσεις, και κυρίως την Ουάσινγκτον, αλλά και από τις περιστάσεις.

Η Τουρκία είχε από την αρχή του συριακού εμφυλίου πάρει θέση εναντίον του Άσαντ και ανεχόταν όλες τις ομάδες που μάχονταν εναντίον της Δαμασκού. Η υπαναχώρησή της συνιστούσε πρόκληση, έστω κι αν περιοριζόταν στην κήρυξη πολέμου στους τζιχαντιστές.

Α. Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μην πέσει το Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών

Η Τουρκία δεν επιθυμεί η κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους πόλη Κομπάνι, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το αποτρέψει, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Δεν θα θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.