Τουρκία: Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της μαντίλας

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας προσέφυγε πρώην δικαστής, ζητώντας την ακύρωση ενός αμφιλεγόμενο νόμου που επιτρέπει στα κορίτσια να φορούν την ισλαμική μαντίλα στο σχολείο.

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Εμέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης «αντίθετη με τον νόμο» και «επιζήμια για το σύνολο των μαθητών» των γυμνασίων και των λυκείων.

«Έχω έναν γιο που φοιτά σε ένα μεικτό σχολείο και η απόφαση αυτή έχει μια άμεσα θρησκευτική διάσταση [...] είναι προφανώς παράνομη», εκτίμησε ο κ. Εμιναγάογλου, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η τουρκική κυβέρνηση τροποποίησε την προηγούμενη εβδομάδα τη νομοθεσία για τον ενδυματολογικό κώδικα στα δημόσια σχολεία, επιτρέποντας στις μαθήτριες να φορούν χιτζάμπ (την ισλαμική μαντίλα) από την ηλικία των 10 ετών, κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν αυστηρά.

Η επίμαχη τροποποίηση προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από τους λαϊκούς κύκλους της Τουρκίας, οι οποίοι κατήγγειλαν την εκτροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που κυβερνά τη χώρα από το 2002.

Η Άγκυρα είχε επιτρέψει ήδη από πέρυσι στις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα να φορούν τη μαντίλα, αφού το επέτρεψε πρώτα στα πανεπιστήμια και στη συνέχεια στο κοινοβούλιο.


ΑΜΠΕ

Booking.com