Τουρκία: Πυρά κατά του δημοσιογράφου Can Dundar

Ένοπλος άνοιξε πυρ κατά του Τούρκου δημοσιογράφου Can Dundar ο οποίος δικάζεται στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών.

Ο δράστης πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές έξω από το δικαστήριο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο Can Dundar διέφυγε σώος αλλά σύμφωνα με αναφορές ένας άλλος δημοσιογράφος στο σημείο τραυματίστηκε από τα πυρά.

Όπως δήλωσε η αστυνομία ο ύποπτος ένοπλος συνελήφθη. Σύμφωνα με τον Erdem Gul, έναν πρώην συνάδελφο του κ. Dundar που επίσης δικάζεται, ο δράστης φώναξε "προδότη" πριν ανοίξει πυρ.

Ο κ. Dundar, πρώην συντάκτης εφημερίδας που τη στιγμή της επίθεσης ενημέρωνε τους δημοσιογράφους έξω από το δικαστικό μέγαρο, δικάζεται μαζί με τον κ. Gul, λόγω σειράς ρεπορτάζ που δημοσίευσαν στην εφημερίδα  Cumhuriyet σύμφωνα με τα οποία Τούρκοι μυστικοί πράκτορες μετέφεραν όπλα στη Συρία στις αρχές του 2014.

Τουρκία: Πέντε χρόνια φυλακή στους δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδίκασε την Παρασκευή δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Τζουμχουριέτ, Τσαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, για "αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης".

Ο Ντουντάρ καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου. "Υπήρξαν δύο απόπειρες δολοφονίας – μια με όπλο, μια που είναι νόμιμη" ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο. "Πρέπει όλοι να έχουμε θάρρος" πρόσθεσε.

Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες αφότου ένας άνδρας άνοιξε πυρ κατά του Ντουντάρ,  έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης όπου δικαζόταν η υπόθεσή του. Ο Ντουντάρ είναι καλά στην υγεία του, αλλά τραυματίστηκε ένας άλλος δημοσιογράφος.

Ο Τσαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της Τζουμχουριέτ και ο συνάδελφός του, Γκιουλ, είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο, καθώς δημοσιοποίησαν βίντεο το οποίο αποδείκνυε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διευκόλυναν την αποστολή όπλων στη Συρία το 2014.

Το βίντεο που δημοσιοποίησαν αποδείκνυε ουσιαστικά πως οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διευκόλυναν την αποστολή όπλων στη Συρία. 

Τουρκία: Πυρά κατά του δημοσιογράφου