Τουρκία: Σημαντική ευκαιρία η Προεδρία της ΕΕ από την Ελλάδα
Σημαντική ευκαιρία αποτελεί η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που ασκεί η Ελλάδα από χθες, δήλωσε ο νέος Τούρκος Υπουργός ΕΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αντικατέστησε τον Έγκεμεν Μπαγίς.

"Πιστεύουμε ότι σε αυτή την περίοδο θα γίνουν βήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Άλλωστε η Ελλάδα από την αρχή στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ασφαλώς μπορεί να υπάρχουν επικρίσεις, μπορεί το Κυπριακό να τεθεί ως αφορμή αλλά ανεξάρτητα από το Κυπριακό βλέπουμε ότι η Ελλάδα παρέχει πλήρη στήριξη," πρόσθεσε.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα θα είναι εμπόδιο στη διαδικασία αυτή, είπε. "Εγώ δεν το πιστεύω αυτό", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο κανάλι TGRT.

"Πιστεύω από καρδιάς ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ θα είναι καλύτερες επί Προεδρίας της Ελλάδας. Άλλωστε αύριο θα είναι φιλοξενούμενός μας ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα και θα συζητήσουμε όλα αυτά μαζί του," ανέφερε.

Για τη στήριξη του τουρκικού λαού στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι με βάση την τελευταία δημοσκόπηση φαίνεται να είναι λίγο κάτω από το 50%. Ανέφερε ότι για τη μείωση αυτής της στήριξης υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι. "Ανάμεσα στους λόγους είναι ότι η διαδικασία είναι δύσκολη, το ότι εδώ και τρία χρόνια δεν είχε ανοίξει κανένα κεφάλαιο, κάποιες αρνητικές δηλώσιες, καθώς και η οικονομική κρίση εντός της ΕΕ", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως "αν η διαδικασία συνεχίσει θετικά τότε και οι πολίτες μας θα αυξήσουν τη στήριξή τους".

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι για την υπουργοποίησή του έμαθε από το ραδιόφωνο ενώ βρισκόταν καθοδόν προς το γραφείο του τέως Υπουργού ΕΕ Έγκεμεν Μπαγίς. Την ώρα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκανε τη σχετική δήλωση ήταν στο δρόμο για να επισκεφθεί τον Έγκεμεν Μπαγίς επειδή είχε μάθει ότι θα αποχωρούσε από το Υπουργείο ΕΕ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε διεθνείς σχέσεις στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Άγκυρας. Έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Long Island και διδακτορικό με θέμα `Οικονομία του Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη` στο London School of Economics. Ιδρυτικό μέλος του ΑΚΡ και βουλευτής (Αττάλειας) του κόμματος από το 2002.  Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (2010-12) και αντιπρόεδρος του ΑΚΡ αρμόδιος για θέματα εξωτερικών σχέσεων.

EU Greek Presidency
Turkey's EU accession process