Τουρκία: Στη φυλακή η πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο εκπρόσωπος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

#Τουρκία #Ερντογάν 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το έλλειμμα της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, καθώς τρεις ακτιβιστές που προωθούν το αίτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία συνελήφθησαν για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δύο διαδηλώσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έληξαν με την επέμβαση των δυνάμεων διατήρησης της τάξης.

Κατόπιν δικαστικής απόφασης, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον εκπρόσωπο των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία Ερόλ Οντέρογλου, τον δημοσιογράφο Αχμέτ Νεσίν και την πρόεδρο του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί. Οι τρεις ακτιβιστές είχαν συνεργασθεί για την έκδοση εφημερίδας για το κουρδικό ζήτημα και είχαν ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στη λογοκρισία αυτής. Το δικαστήριο διέταξε την κράτησή τους πριν από τη δίκη, σύμφωνα με την οργάνωση EuroMed Rights. Η είδηση της σύλληψης των ακτιβιστών προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της Ε.Ε., αφού η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν τόνισαν ότι η πράξη αυτή «αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Τουρκίας για τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία του Τύπου».

Την ίδια στιγμή, γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη την έφεση του Ταγίπ Ερντογάν, αφού το αίτημά του για την έκδοση εντάλματος που θα απαγορεύει την αναπαραγωγή προσβλητικού ποιήματος για το πρόσωπό του από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της Ευρώπης Axel Springer δεν έγινε δεκτό. Το ποίημα ανήκει στον Γερμανό κωμικό Γ. Μπέμερμαν.

Το Σάββατο διαδήλωση υποστήριξης για τον ιδιοκτήτη δισκοπωλείου στην Πόλη, του οποίου το κατάστημα δέχθηκε επίθεση από αγνώστους επειδή διοργάνωσε εκδήλωση με αλκοολούχα ποτά και μουσική κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, έληξε με δακρυγόνα. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν την επόμενη ημέρα, μετά την ανακοίνωση της αναβολής της παρέλασης υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ για λόγους ασφαλείας.(καθημερινή)