Τουρκία: Συλλήψεις και πρόστιμα σε φοιτητές
Ποινές φυλάκισης 8 μηνών ως 5 ετών αντιμετωπίζουν σαράντα και πλέον φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή στην Αγκυρα. 

Είχαν λάβει μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση σπουδαστών τουρκικών πανεπιστημίων που διαμαρτύρονταν για τα «μέτρα σεμνοτυφίας» τα οποία έθεσε ήδη σε εφαρμογή η κυβέρνηση Ερντογάν.

Με εντολή του πρωθυπουργού οι κυβερνήτες των επαρχιών κινητοποίησαν την τοπική αστυνομία η οποία κάνει εφοδους--συνήθως πριν από τα ξημερωματα--σε οικήματα όπου διαμένουν φοιτητές. Οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν «έφοδοι εν ονόματι της διασφάλισης της πατροπαράδοτης ηθικής» σε έξι τουρκικές επαρχίες.

Αστυνομικές δυνάμεις σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, συνεπικουρούμενες από «ηθικούς πολίτες», συνέλαβαν την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου συνολικά έντεκα φοιτητές και φοιτήτριες που βρέθηκαν να συγκατοικούν σε ιδιωτικά διαμερίσματα είτε και σε φοιτητικές εστίες στις νομαρχίες Σμύρνης, Αδανων και Τραπεζούντας. Ανακρίθηκαν και οδηγηθήκαν σε διοικητικό δικαστήριο το οποίο, μολονότι δεν υπάρχει νόμος είτε άλλη θεσμική διάταξη που να θεωρεί κολάσιμη την συμβίωση, τους καταδίκασε σε πρόστιμο 40 δολαρίων τις κοπέλες και 55 δολαρίων τους φοιτητές.

Η Ανεξάρτητη Τουρκική Πανσπουδαστική Ένωση, η οποία κατήγγειλε σε διεθνείς οργανισμούς τα «κυβερνητικά μέτρα αχαλίνωτης επέμβασης στην ιδιωτική ζωή νομιμοφρόνων τούρκων πολιτών», προειδοποιεί για μαζικές συλλήψεις και τιμωρίες σπουδαστών που «ζουν κάτω από κοινή στέγη».

Η Ένωση υπολογίζει σε 850-880 τις περιπτώσεις συστέγασης φοιτητών και φοιτητριών. Σε διευκρινιστική ανακοίνωση της σημειώνει ότι συστέγαση δεν σημαίνει απαραίτητα συμβίωση των δυο φυλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τονίζει, φοιτητές και φοιτήτριες για οικονομικούς κυρίως λόγους ζουν στο ίδιο κτίριο και πολλές φορές ούτε καν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Η νέα «έκρηξη ηθικής με τον μανδύα της εθιμικής παράδοσης και του δημοκρατικού εθνικισμού» δημιούργησε αιφνιδιαστικά οικονομικό πρόβλημα για πολλές εκατοντάδες σπουδαστών, γράφει η  εφημερίδα «Radikal». Για να αποφύγουν τα πρόστιμα και τις διώξεις είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν τώρα νέα στέγη, που σημαίνει πρόσθετο οικονομικό βάρος το οποίο πολλές οικογένειες δεν μπορούν  να σηκώσουν. Η εφημερίδα δεν αποκλείει πολλοί σπουδαστές, ιδιαίτερα από φτωχές επαρχιακές πόλεις, να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους είτε να τις διακόψουν επ' αοριστον. (ΤοΒήμα)