Τουρκία: Συλλήψεις μαθητών την Ημέρα Παιδιού

Νέο κύκλο αντιδράσεων κατά τη κυβέρνησης Ερντογάν ανοίγει η βίαιη καταστολή και σύλληψη τριών εφήβων, στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα του Παιδιού, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν από την αστυνομία.

Το γεγονός έλαβε χώρα κατά την επίσημη τελετή που έγινε στην περιοχή Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης. Την ώρα που ο νομάρχης Αβνί Μουτλού προασήλθε στη σκηνή για να βραβεύσει τρεις μικρούς μαθητές, δύο έφηβοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που βρίσκονταν στο ακροατήριο ανέβηκαν πάνω στις καρέκλες, άνοιξαν ένα πανό και άρχισαν να φωνάζουν: «Ο Μπερκίν Ελβάν είναι αθάνατος». Σχεδόν ταυτόχρονα συνελήφθη και ένας τρίτος ανήλικος που βρισκόταν στον ίδιο χώρο εκδηλώσεων επειδή και αυτός φώναζε συνθήματα για τον 15χρονο Μπερκίν.

Αμέσως έπεσαν επάνω στους τρεις ανήλικους αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, τους απομάκρυναν βίαια και τους συνέλαβαν.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε αντίδραση των παρευρισκόμενων γονιών των άλλων μαθητών, αλλά ούτε και του νομάρχη Κωνσταντινούπολης που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στη σκηνή.

Η 23 Απριλίου είναι στην Τουρκία ημέρα αφιερωμένη στο παιδί. Πρόκειται για την επέτειο της ίδρυσης το 1920 από τον Κεμάλ Ατατούρκ της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που οργάνωσε τους τούρκους εθνικιστές κατά των ελληνικών δυνάμεων στο μικρασιατικό μέτωπο. Ο ίδιος ο Κεμάλ είχε ζητήσει να αφιερωθεί η ημέρα αυτή στα παιδιά, ως μια συμβολική πράξη για τη γέννηση του νέου τουρκικού κράτους.

Ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν κατέληξε τον περασμένο μήνα έπειτα από εννέα μήνες σε κώμα, εξαιτίας χτυπήματος που είχε υποστεί από κάνιστρο δακρυγόνου αστυνομικών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σάρωσαν την πλατεία Ταξίμ το περασμένο καλοκαίρι. Η κηδεία του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία.

ΤοΒήμα

Booking.com