Τουρκία: Τέλος στα πραξικοπήματα;
Η  Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής υπερψήφισε της αλλάγή στο άρθρο 35 ,στο καταστατικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως βάση για στρατιωτικά πραξικοπήματα το 1970, το 1980 και το 1997, στον απόηχο του πρόσφατου κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το επίμαχο άρθρο ορίζει πως το καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι να «προασπίζουν και να προστατεύουν την δημοκρατία», διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως εντολή για την εγγύηση ενός αυστηρά κοσμικού κράτους.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι να αντικατασταθεί η υφιστάμενη διατύπωση με την σαφώς πιο σαφή και περιορισμένη εντολή οι Ένοπλες Δυνάμεις να «προστατεύουν την τουρκική γη κατά απειλών από το εξωτερικό».

Η μακρά θητεία του κ. Ερντογάν και του ισλαμικού-συντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία έχει σημαδευθεί από μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Άγκυρα να διαλύει τελικά ομάδες υψηλόβαθμων αξιωματικών που φέρονται να συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης.

Εκατοντάδες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί.

Από το 1960 έχουν γίνει στην Τουρκία τέσσερα στρατιωτικά πραξικοπήματα. Τελευταία φορά επιχειρήθηκε το 2007 με στόχο να ανατραπεί ο σημερινός πρωθυπουργός Ταγίπ Εντογάν. Τώρα o ίδιος επιδιώκει να αλλάξει το άρθρο 35 του τουρκικού Συντάγματος που αφορά στη λειτουργία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μέσω της αναθεώρησης αυτής οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι υπεύθυνες μόνο για την αντιμετώπιση «των απειλών από το εξωτερικό». Με τον τρόπο αυτό θα εκλείπει η δυνατότητα που έχει μέχρι σήμερα ο τουρκικός στρατός να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις.
O τουρκικός στρατός για εξωτερικούς εχθρούς...

Από το 1934 ο ρόλος του τουρκικού στρατού είναι να προστατεύει την «τουρκική δημοκρατία». Μέχρι σήμερα ο στρατός θεωρούσε συνταγματική υποχρέωσή του να προστατεύει τη χώρα, όχι μόνο από τους εξωτερικούς εχθρούς αλλά και από τους εσωτερικούς, ενώ ταυτόχρονα θεωρούσε τον εαυτό του ως θεματοφύλακα του Κεμαλισμού.

Με τον τρόπο αυτό το πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980 έβαλε τέρμα στις εμφυλιοπολεμικές συρράξεις μεταξύ δεξιών και αριστερών. Η βοήθεια του στρατού χαιρετίστηκε από πολλούς, αλλά στη συνέχεια φάνηκε τι πραγματικά είχε γίνει: 650.000 συλλήψεις, 50 εκτελέσεις, 171 βασανιστήρια. Χιλιάδες εγκατέλειψαν τη χώρα και τράπηκαν σε φυγή.