Τουρκική αποστολή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ιδιαιτέρως ικανοποιητικά  αποτελέσματα για την προώθηση του Αγροτουρισμού και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα προέκυψαν κατά την πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη συμμετοχή επιχειρηματιών του Ηρακλείου και  εκπροσώπων φορέων από τη Μερσίνη της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επελέγησαν τρεις τομείς  αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τους οποίους θα υπάρξουν κοινές δράσεις. Πρόκειται για τον Αγροτουρισμό, το Ελαιόλαδο και την Εκπαίδευση-Καινοτομία. Συζητήθηκαν επίσης προτάσεις για την κοινή προώθηση τυποποιημένων  αγροτικών προϊόντων  της Μεσογείου σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τεχνικής συνάντησης των εταίρων του έργου Europaid “Mediterranean Chambers Network for Improving the Support System in Agricultural Entrepreneurship»  που επιχορηγείται από το  EUROCHAMBER και στο οποίο συμμετέχουν το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μέλος του Enterprise Europe Network και αντίστοιχοι φορείς της Τουρκίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Βασικός σκοπός του έργου είναι η δημιουργία περιφερειακής βάσης για την παραγωγή και την προώθηση περιφερειακών πολιτισμικών και παραδοσιακών προϊόντων (κρασί, τυρί κλπ) και η ανάπτυξη τουριστικών υπηρεσιών προς αυτή την κατεύθυνση.
Υποδεχόμενος την τουρκική αποστολή  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των εταίρων του έργου, η αξιοποίηση του οποίου θα δώσει τη δυνατότητα ν’ αναπτυχθεί συνεργασία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες με την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, τεχνογνωσίας και εμπειρίας ώστε να δοθεί ώθηση στον αγροτουριστικό τομέα που αναπτύσσεται ταχύτατα καις τη χώρα μας.
Ο κ. Enis Gurbuz HEKIMOGLU μέλος του Επιμελητηρίου Μερσίνης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι μέσω του συγκριμένου προγράμματος θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου  με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας στον αγροτουρισμό.
Στη συνάντηση μετείχε και ο εκπρόσωπος της ιταλικής συμμετοχής  κ. Antonio Fracassi  ο οποίος χαρακτήρισε  εξαιρετικά σημαντική  τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων που προσφέρει το πρόγραμμα και τόνισε ότι η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί στο γενικό τουρισμό και τις μεταφορές.
Η τουρκική αποστολή θα επισκεφθεί τις επόμενες δύο ημέρες μονάδες αγροτικής παραγωγής, καθώς επίσης μεταποιητικές και αγροτουριστικές επιχειρήσεις.