Τουρκική ταινία υποψήφια για το βραβείο LUX στο 56ο ΦΚΘ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος ανάμεσα στις 3 διαγωνιζόμενες ταινίες συναντάμε και την τουρκική συμμετοχή αλλά γαλλικής παραγωγής ταινία Ατίθασες (Mustang) της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκουβέν.

Το Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο / Jonas Carpignano (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ) και το Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα / Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov (Βουλγαρία-Ελλάδα) είναι οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX.

Τουρκική συμμετοχή

Η Ντενίζ Γκαμζέ Εργκουβέν γεννήθηκε στην Άγκυρα αλλά μεγάλωσε στο Παρίσι. Όπως δηλώνει και η ίδια ενώ αισθάνεται Γαλλίδα οι ιστορίες της έχουν να κάνουν πάντα με την Τουρκία. Το Mustang είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της και ενώ διαδραματίζεται στην Τουρκία και μιλά Τούρκικα, είναι γαλλικής παραγωγής και επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το φετινό όσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας. Μέχρι στιγμής Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, εκ των οποίων το βραβείο ‘Europa Cinemas Label’  στο Φεστιβάλ των Καννών, το Πρώτο Βραβείο Κοινού και το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού. Στο 21o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου πήγε σε μία από τις πέντε νεαρές πρωταγωνίστριες της ταινίας.Υπόθεση

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λαλέ και οι τέσσερις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο με αθέλητες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.

Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, 2015, Έγχρωμο 97’
Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν / Deniz Gamze Ergüven, Σενάριο:  Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour