Τούρκικος ο μπακλαβάς;
Εάν δεν προκύψουν ενστάσεις, ο μπακλαβάς εφεξής θα είναι γνωστός ως «μπακλαβάς του Αντέπ», κάτι που σύμφωνα με τους τούρκους δίνει τέλος στην αιώνια διαμάχη για την πατρότητα του γλυκίσματος.

Πολύ κοντά στη διεθνή αναγνώριση της... «τουρκικότητας» του μπακλαβά είναι η Γκαζιαντέπ, που σύμφωνα με τους γείτονες είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλύκισμα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το αίτημά της τουρκικής πόλης στην επίσημη εφημερίδα των Βρυξελλών, κάτι που συνιστά ένα ακόμη βήμα για την οριστικοποίηση της κατοχύρωση του γλυκού της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τελικά την εξέταση του θέματος τέσσερα χρόνια μετά την αίτηση που υποβλήθηκε για πρώτη φορά από την πόλη, που βρίσκεται στα ΝΑ της Τουρκίας, μετά από έντονη διαμάχη με την ελληνική πλευρά για την πατρότητα του γλυκού.

Η δημοσίευση της αίτησης στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου μέρους της διαδικασίας για την κατοχύρωση η οποία περιλαμβάνει αναμονή τριών μηνών για πιθανή κατάθεση ενστάσεων πριν από την επίσημη χορήγηση αναγνώρισης.

Εάν δεν προκύψουν ενστάσεις, ο μπακλαβάς εφεξής θα είναι γνωστός ως «μπακλαβάς του Αντέπ» (όπως λεγόταν αρχικά η τουρκική πόλη), κάτι που σύμφωνα με τους Τούρκους δίνει τέλος στην αιώνια διαμάχη για την πατρότητα του γλυκίσματος.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα της εστίασης και την αναγνώριση των τοπικών γεύσεων, με το τουρκικό ινστιτούτο ευρεσιτεχνίας (TPE) να κερδίζει γεωγραφικά δικαιώματα (με ένδειξη ΠΟΠ) σε 147 τοπικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα επίμαχα προϊόντα στα οποία η Τουρκίας η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, ισχυρίζονται γεωγραφική ένδειξη περιλαμβάνουν παραδοσιακά γλυκά, όπως το λουκούμι (lokum στα τουρκικά), καθώς και τα ντόνερ, το κεμπάπ, ο πατσάς και η ρακή. Όμως η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση και στο πεδίο του πολιτισμού, ερίζοντας για την πατρότητα του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη, τους γνωστούς χαρακτήρες του Θεάτρου Σκιών. (Σκαϊ)