Τρεις ακόμη τουρκικές παραδόσεις στη λίστα της UNESCO
Τρεις ακόμη τουρκικές παραδόσεις προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO ως δείγματα αναλλοίωτης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανατολή, "η πάλη με λάδι του Κιρκπινάρ (Kırkpınar)", "το τελετουργικό Σεμά των Αλεβί-Μπεκτασί (Semah, Alevi-Bektasi)" και "οι Παραδοσιακές Συναντήσεις Σοχμπέτ (Sohbet)" είναι μεταξύ των 46 εθίμων που αναφέρονται στην Αντιπροσωπευτική Λίστα της Αναλλοίωτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Το φεστιβάλ πάλης με λάδι του Κιρκπινάρ λαμβάνει χώρα στο Εντιρνέ (Edirne) της Τουρκίας, όπου χιλιάδες άτομα, διάφορων περιοχών, ηλικιών και πολιτιστικού υποβάθρου, ταξιδεύουν κάθε χρόνο, προκειμένω να παρακολουθήσουν τους παλαιστές (pehlivan) να διαγωνίζονται για την Χρυσή Ζώνη του Κιρκπινάρ και τον τίτλο του Αρχηγού Pehlivan.

Το τελετουργικό Σεμά -γνωστό και ως χορός Σεμά- μπορεί να περιγραφεί ως ένα σύνολο μυστικιστικών κινήσεων του σώματος σε ρυθμική αρμονία. Ο χορός αυτός αποτελεί ένα από τα δώδεκα στοιχεία που απαρτίζουν τις τελετές Τζεμ (Cem), θρησκευτικές πρακτικές που εκτελούνται από πιστούς των Αλεβί-Μπεκτασί, μιας θρησκείας που βασίζεται στο θαυμασμό για τον Αλί, τον τέταρτο χαλίφη ύστερα από τον Μωάμεθ. Το τελετουργικό Σεμά εκτελείται από χορευτές Σεμά, με τη συνοδεία ευσεβών μουσικών που παίζουν σάζι.

Οι Παραδοσιακές Συναντήσεις Σοχμπέτ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της τούρκικης παραδοσιακής λογοτεχνίας, των παραδοσιακών χορών και της μουσικής, του θεάτρου της υπαίθρου, καθώς επίσης και των κοινωνικών αξιών.

Τα τελευταία χρόνια, η UNESCO συμπεριέλαβε στη Λίστα της Αναλλοίωτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη, το τελετουργικό Σεμά των Μεβλεβί (των περιστρεφόμενων δερβίσηδων), την παράδοση των Ασικλίκ (πλανόδιοι που απαγγέλλουν ποιήματα ή τραγουδούν), και την τέχνη των Μεντά (δημόσιοι αφηγητές ιστοριών).